Societat

Els raiers de Coll de Nargó tornen al Segre

En aquesta edició, la baixada “ha estat un èxit, però més curta” pel poc cabal del riu

Dos rais amb quatre tripulants cadascun van tornar a solcar ahir el riu Segre per rememorar aquest antic ofici en la XXXII Baixada dels Raiers de Coll de Nargó (Alt Urgell). Com a principal novetat, el recorregut s’ha hagut d’escurçar a causa de l’escassetat de pluges i no ha superat el quilòmetre de llargada.

“Notem moltíssim el canvi climàtic. Cada any hi ha menys cabal i, si no canvia, els rais no es podran fer a l’estiu perquè no hi haurà aigua”, va declarar el president dels raiers de Coll de Nargó, Àlex Ferré, segons informa l’ACN. La festa va començar amb l’Enraiada, que consisteix a acabar d’unir dins l’aigua els tres trams de fusta que formen cada embarcació, i va continuar amb la baixada dels rais per la zona de la platgeta dels Clops de Fígols, amb desenes d’espectadors. L’acte va finalitzar amb una ofrena floral al monument a la dona del raier.

L’Associació de Raiers de la Ribera del Segre va haver d’ajornar la setmana passada la festa a causa de les mesures establertes pel Procicat, atesa l’onada de calor i el risc d’incendi. Això ha suposat que durant aquesta setmana els organitzadors han hagut de remullar els trams de fusta que ja s’havien construït per evitar que les branques de bedoll que uneixen les bigues s’assequessin. El president dels raiers de Coll de Nargó va explicar que la falta de cabal al Segre ha obligat a escurçar els recorreguts dels darrers anys i va avisar que, si la situació no canvia, la continuïtat de la festa a l’estiu es podria veure compromesa i “s’haurà de canviar de data”. Va avançar que de cara a l’any vinent s’estan plantejant ampliar el recorregut, utilitzant, això sí, “tècniques no naturals”. L’entitat que promou la festa confia que l’any vinent els raiers, denominats en anglès timber rafting, puguin rebre el reconeixement de patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco. Les associacions de la Pobla de Segur i de Coll de Nargó formen part d’aquesta candidatura internacional, amb una quarantena d’entitats d’onze països europeus, liderada per Polònia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona