Escapades

La Suïssa de postal

Berna i Zermatt representen a la perfecció l'ideal de la idiosincràsia suïssa

Quan es pregunta quin país podria representar l'ideal de societat civilitzada, natura i urbanitat, un dels que més números tenen en el subconscient col·lectiu de ben segur que és Suïssa. La Suïssa de postal, en què els Alps poden ser l'ideal de natura i Berna, el de ciutat model.

Els Alps són una impressionant serralada en forma d'arc, d'uns 1.000 quilòmetres de longitud per 400 d'amplada. És un dels pocs llocs del planeta on es poden trobar un gran nombre de muntanyes que superen els 4.000 metres d'alçada. Situat al sud del país, s'hi erigeix un dels pics més coneguts de l'orografia suïssa, situat per una banda en aquest país i per l'altra a Itàlia: és el Matterhorn suís o el Cervino italià, depenent de per quin costat es mira. Una impressionant muntanya de 4.478 metres al voltant de la qual la zona de Zermatt ha constituït la seva manera de viure, ja sigui a través de restauració, les pistes d'esquí o les passejades per la natura. L'esperit suís es posa de manifest només d'arribar a Zermatt. La manera d'arribar-hi és en tren, però també es pot fer en cotxe. Això sí, només fins als afores. Per dins del poble i a partir d'aquest punt, només poden circular-hi vehicles elèctrics, i s'ha configurat una xarxa des dels mateixos hotels que transporten els turistes, o també hi ha servei de taxi.

Des de Zermatt les possibilitats són molt diverses. La més senzilla és agafar un tren que porta fins al complex de Gornergart, a 3.089 metres. Allà hi ha un hotel amb el nom d'un 4.000 a cada habitació, restaurant, observatori i la possibilitat de fer-se la foto amb els típics santbernats. Des d'aquest punt es contempla el Matterhorn, l'Astor (4.223 m), el Dufourspitze (4.634 m) i el Pollux (4.092 m). A l'estiu les possibilitats bàsicament es converteixen en passejos per zones properes, rutes en bicicleta i la contemplació de marmotes. La neu hi és present gairebé tot l'any, i ben bé fins al juny o al juliol n'hi queden restes. A l'hivern, però, les possibilitats es multipliquen, amb quilòmetres de pistes esquiables de tots els nivells de dificultat, la possibilitat de passar la nit en un iglú o estar-se en locals com ara el Matterhorn Glacier Paradise.

Una possibilitat a tenir en compte per sortir de Zermatt és el Glacier Express, que es ven com “el tren ràpid més lent del món”. Un modern tren amb sostre i laterals de vidre per poder contemplar el típic paisatge suís sense pressa. De vaques, però, almenys en aquesta zona, se'n veuen poques. Passa per Visp, Andermatt i Disentis, fins arribar a Davos i Saint Moritz.

Berna, la més propera

De les ciutats més importants del país, Berna és la que queda més a prop. Declarada patrimoni cultural per la Unesco, és una ciutat feta de pedra sorrenca, orgullosa de si mateixa i amb un encant molt suís. La Torre del Rellotge, que data del 1530, s'ha convertit en un dels seus símbols per la manera com s'hi toquen les hores. Un bufó, un gall, gossos i óssos que cada hora en punt fan un ball cronometrat. Berna és la ciutat de l'ós, i la seva simbologia hi és omnipresent, i fins hi ha un parc recentment remodelat on n'hi ha exemplars vius.

Un dels aspectes que més crida l'atenció de Berna –a banda que Einstein hi va viure set anys i hi va desenvolupar la teoria de la relativitat– són els carrers amples amb porxos: fins a sis quilòmetres de voltes. Els horaris, també molt suïssos, ja que habitualment les botigues tanquen a les 7 de la tarda i, els dissabtes, a les 5.

FITXA DE LA RUTA

Superfície de Suïssa. 41.285 km²
Població. 7,5 milions d'habitants
Moneda. Franc suís
Llengües. Alemany, francès, italià i romanx

DADES D'INTERÈS

Aeroports. Hi ha un vol directe Berna-Barcelona o també fins a Zuric: www.swiss.com
Informació local. Web de Zermatt: www.zermatt.ch Web de Berna: www.berninfo.com
Informació turística. Glacier Express: www.glacierexpress.ch
Transport. L'abonament Swiss Pass permet viatjar per tot el país www.swisstravelsytem.ch