Societat

Les visites als cementiris per Tots Sants es recuperen en una diada sense restriccions

Prop de 75.000 persones visiten els cementiris barcelonins, una xifra superior a la de l’any passat però que no arriba a les 84.500 del 2019

El sector de la flor remunta en una celebració on fa el 10% de les vendes anuals

Els cementiris s’han tornat a omplir aquest dilluns de famílies que han visitat els seus difunts per Tots Sants, després que l’any passat hi baixés l’afluència per les mesures contra la Covid-19.

“L’any passat hi havia restriccions de mobilitat i, a més, les famílies eren molt cautes, sobretot quan hi ha gent gran. Aquest any veiem que la tradició continua i que les famílies necessiten tenir aquest contacte amb els seus difunts”, ha explicat a l’ACN Miquel Trepat, director general de Cementiris de Barcelona. Trepat preveu que, comptant les visites d’aquest dilluns i les dels darrers dies, les dades d’afluència s’assemblin a les d’abans de la pandèmia.

La diada de Tots Sants de l’any passat va ser atípica per les restriccions de la pandèmia de la Covid-19, que s’acabaven d’endurir per la segona onada i que van deixar els cementiris amb poques visites, una imatge insòlita per aquesta data assenyalada. Tot just s’havia decretat el confinament municipal en cap de setmana, amb excepcions el 31 d’octubre i l’1 de novembre per visitar els cementiris si eren dins la mateixa comarca. Als cementiris de Barcelona, les visites van caure un 68%.

Aquest any, amb la situació de la Covid-19 molt més controlada, l’afluència s’ha recuperat. Trepat ha indicat que el cap de setmana passat es van registrar més de 15.000 visites als cementiris i al llarg de la setmana l’afluència també ha estat alta. Aquest cap de setmana el dia menys concorregut ha estat dissabte, per la pluja, i diumenge s’han registrat unes 30.000 visites, una xifra que aquest dilluns ja s’ha superat a les dues del migdia. Al Cementiri de Montjuïc, l’arribada de cotxes, autobusos i persones caminant ha estat constant al llarg del matí.

En total, durant la campanya han visitat els cementiris barcelonins unes 75.000 persones. Aquesta xifra supera la que es va registrar l’any passat, de 49.000 visites, però no ha assolit les 84.500 del 2019, abans de l’arribada de la pandèmia. Segons ha informat l’Ajuntament, les visites als cementiris de la ciutat s’han fet “de manera esglaonada” i la xifra encara que podria augmentar els propers dies, ja que s’espera que continuïn les visites, especialment demà, dia dels Fidels Difunts.

L’1 de novembre és la data més assenyalada segons el calendari cristià per visitar els difunts, però en aquesta tradició les famílies també s’apropen als cementiris els dies previs, i cada vegada més per evitar aglomeracions. “Les famílies busquen una mica més d’intimitat i recolliment, i saben que és bo fugir de la data i hores més concorregudes”, ha apuntat Trepat.

La major part dels cementiris barcelonins han ampliat els seus horaris i entre les vuit del matí i les sis de la tarda.


El sector de la flor incrementa les vendes
La normalitat per accedir als cementiris ha comportat també la recuperació de les vendes del sector de la flor que, segons dades del mercat majorista, durant aquesta celebració ven aproximadament el 10% de totes les vendes de l’any.

En alguns cementiris, com els de Sant Andreu i Poblenou de Barcelona, s’ha habilitat avui un servei interior de venda de flors per facilitar la compra als visitants, que s’inclinen majoritàriament, segons dades de Mercabarna Flor, pels crisantems, els clavells, les roses i els lliris.

Mercabarna ha venut aquests dies unes 600.000 unitats de flors i plantes a les floristeries, i el Mercat de la flor i la planta ornamental ha assegurat que les vendes s’han incrementat lleugerament respecte a les prèvies a la pandèmia. La demanda és més important a les comarques de Lleida i Tarragona i a les zones rurals, on la tradició segueix més viva.


Milers de visites a Lleida
El cementiri de Lleida s’ha omplert aquest dilluns de persones que hi han acudit per visitar i portar flors als seus difunts. La Paeria ha previst actuacions especials per fer possible la major afluència de públic amb les mesures de prevenció que requereix la pandèmia. Tot i això, no ha estat necessari sol·licitar cita prèvia per anar al cementiri, com si que va passar l’any passat per les restriccions d’aforament vigents aleshores per la Covid-19.

Aquest any, tal com ja va passar el passat, s’ha dividit l’accés principal en dos, per crear una via d’entrada i una altra de sortida. S’han col·locat cartells informatius, línies de tanques i dos vigilants per controlar que es respecta la regulació de l’entrada i sortida. A banda, s’han obert totes les portes del cementiri –totes amb separació per a entrada i sortida- per descentralitzar l’accés. També s’han habilitat punts de distribució de gel hidroalcohòlic. Protecció Civil ha fixat en 17.184 persones el límit d’ocupació del recinte.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

atac informàtic al clínic

El Clínic preveu reactivar el 40% del sistema informàtic dels laboratoris dilluns vinent

barcelona

El nou d’Hostalric serà el primer CAP totalment sostenible

HOSTALRIC

El comité de l'hospital Santa Caterina critica la resposta de l’IAS arran d’una demanda per doble escala salarial

salt
societat

Inauguren el Centre Residencial Gironès a Sarrià de Ter

sarrià de ter

Sant Jordi Desvalls estudia fer la recollida porta a porta

SANT JORDI DESVALLS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Pocs canvis

Barcelona

Investiguen un monitor de menjador per fer tocaments a dues nenes de cinc anys del Liceu Francès

BARCELONA

Al Ripollès estudien fer un parc fotovoltaic en un abocador clausurat

RIPOLL

Mor un motorista en un accident amb un autobús nocturn a Barcelona

barcelona