Temporada de correbous a les Terres de l'Ebre
Bous molt mediàtics
Els primers actes taurins de les festes d'Amposta es viuen amb normalitat tot i la polèmica per la prohibició de les curses de braus
Els bous atreuen l'atenció de molts mitjans de comunicació, que sorprenen els aficionats
Tres quarts d'onze del matí. Retruny al cel d'Amposta el petard que indica que falten només quinze minuts per la segona sortida del bou capllaçat. La primera, a les set del matí, ha reunit els joves que han passat la nit en vetlla, després d'haver participat en un altre acte taurí, el bou embolat de divendres a la mitjanit que, des de temps immemorials, dóna el tret de sortida a les festes majors. També hi han acudit els més sacrificats, que s'han aixecat expressament per anar a córrer el bou. Però el de les onze està fet per a un públic més familiar. Els xiquets i xiquetes que volen veure el bou acompanyen, impacients, pares i mares cap al punt de sortida. Allí, una munió de gent espera veure l'animal, perquè ja se sap: “Al capllaçat, o hi ets al principi o ja no el veus”, comenta una veïna.
I tal dit tal fet. Deixen anar el bou i correm-hi tots, perquè sinó ens quedarem sense instantània. El bou enfila carrer amunt, qualsevol carrer, i els aficionats, a disposar. Si ell va amunt, tots amunt, si ell va avall, tots avall, i si s'atura, doncs tots a agafar aire, que ja anem amb la llengua fora.
També hi ha qui opta per tallar carrers i no haver de suar excessivament. Una opció intel·ligent, però que té un risc: quedar-se sense veure el bou. Altres s'hi conformen: “Si no el veiem avui, ja el veurem un altre dia, que enguany, per falta de bous no serà”, afirma una jove ampostina, que s'ha llegit el programa de bous de dalt a baix i s'ha adonat que enguany, com a novetat, hi ha un parell més de capllaçats en dies poc habituals, dijous i dissabte vinents. Però n'hi ha que no se'n poden estar, de veure passar la bèstia, i s'esperen en un dels carrers principals a veure si hi ha sort. Per anar matant l'estona, fan petar la xerrada. I ho fan de la presència mediàtica que té aquests dies la capital del Montsià. Que si hem sortit a TV3, que si des de divendres volten pels carrers les càmeres de les dues televisions privades... El ressò mediàtic és tal que hi ha una mare, pobra, que ja no sap a quina hora ha de programar el vídeo per guardar el moment en què la seua filla surt a la tele. Però el més destacat pels aficionats és la retransmissió en directe del bou embolat de divendres a la nit per Intereconomía. “I quin directe més ben fet”, assegura entusiasmada una veïna que, per un dia, va esdevenir analista de televisió i fan de la cadena madrilenya.
I tot xerrant, arriba el bou, que ja va de tornada. Com que està cansat, s'apropa a buscar-lo el camió que se l'ha d'endur, i amb el bou tancat, aplaudiments i tots cap a casa. Tots menys els aficionats que, amablement, atenen els mitjans de comunicació. Antonio Gandre s'ofereix a parlar amb tothom, mentre ensenya el seu tatuatge d'un bou. “A les Terres de l'Ebre ho sentim molt, i jo vaig a tots els actes taurins des que era jove”, explica.
Qui també respon preguntes és Miquel Ferré, president de l'agrupació de penyes i comissions taurines de l'Ebre. “Hi ha una mica de por que les coses vagin malament, però la festa s'està vivint bé”, assegura. I recorda que, si algun dia convé, “hi ha més gent a favor que en contra, perquè estem al nostre territori, i la gent de les Terres de l'Ebre, quan fa falta, respon”.