Societat

Uns 1.200 refugiats ucraïnesos ja són a Catalunya

La Generalitat parteix d’una disponibilitat de 2.000 places d’allotjament

Els nouvinguts tindran accés a sanitat i educació

Prop de 1.200 refugiats ucraïnesos que fugen de la invasió russa ja han arribat a Catalunya, segons va confirmar ahir la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge. Inicialment, la Generalitat disposa d’unes 2.000 places residencials per acollir aquestes famílies, majoritàriament dones i nens, al marge dels macrocentres anunciats pel govern espanyol. S’espera que la xifra vagi augmentant. De moment, el gros dels refugiats que han arribat tenen referents al país, familiars i amics.

El govern confia que l’acolliment es pugui oferir mitjançant els recursos que habilitin les administracions. Això sí, Verge va agrair la solidaritat popular mostrada espontàniament, que s’organitza per portar ucraïnesos cap a Catalunya i rebre’ls temporalment en cases particulars. En aquest sentit, la consellera demana que aquests oferiments es comuniquin al telèfon 012 o al correu electrònic [email protected]. La Generalitat vetlla perquè els refugiats tinguin accés a drets bàsics com ara l’escolarització i la sanitat, acompanyament jurídic o suport psicològic. Als municipis on hi hagi una comunitat ucraïnesa establerta s’organitzaran serveis de cures per a menors de 0 a 14 anys, acompanyament psicològic per a mares i fills i recerca de feina. “Estem plantejant un model d’acolliment que va molt més enllà del que és l’emergència i proporcionar una habitació, estem pensant en la integració comunitària i la garantia de drets per a les persones que estan arribant”, va recordar la consellera.

LA FRASE

La primera resposta civil ha estat exemplar, ara convé interioritzar que les necessitats d’ajut s’allargaran
Tània Verge
Consellera Igualtat i Feminismes

Aragonès es planteja anar a La Palma

Si el govern espanyol inclou la crisi per la invasió d’Ucraïna i les conseqüències sobre el preu de l’energia o l’acolliment de refugiats en l’ordre del dia de la conferència de presidents que se celebrarà diumenge a La Palma (Canàries), el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es podria replantejar la decisió de no acudir-hi, segons va assegurar ahir la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja. Aragonès havia rebutjat anar a La Palma els dies 24 i 25 del mes passat, que es va suspendre justament per la guerra, ja que no la considerava “útil” per als interessos catalans. “Si es donés el cas i es tingués coneixement que pogués ser una reunió útil i pràctica per treballar i abordar la qüestió d’Ucraïna, serà el moment de replantejar-se si és convenient assistir-hi”, va concretar Plaja. D’entrada, el president té previst participar el cap de setmana en la conferència nacional d’Esquerra Republicana per redefinir el full de ruta del partit per als pròxims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona