Societat

Nou maltractament d'un nadó, nou cas de descoordinació

El segon ingrés hospitalari d’un nadó amb una investigació en marxa per presumptes maltractaments ha tornat a obrir la caixa dels trons sobre la coordinació entre l’administració de justícia i els responsables de protecció a la infància, tan qüestionada després del cas de la nena Alba.

La nova víctima és Claudia R.M., de set mesos, que va ingressar diumenge a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona amb una hemorràgia intracranial. No era la primera visita de la nena al centre mèdic. El 22 d’abril ja havia ingressat per una fractura al fèmur i els metges que la van atendre van determinar que la nena era víctima de maltractaments, ja que presentava també un hematoma en el pòmul fruit d’una bufetada i tenia símptomes que era sacsejada habitualment.

La Claudia va ser donada d’alta l’1 de maig. Dies abans, la titular del jutjat d’instrucció número 3 de Tarragona ja havia pres declaració –en qualitat d’imputats– al pare, la mare i la cangur. No obstant, no va acordar cap mesura cautelar perquè “les declaracions no van permetre constatar la causa que va provocar la fractura”. L’única iniciativa va ser demanar al CAP de Salou, on resideix la família des de fa dos anys, i a l’hospital que informessin de qualsevol incidència.

Paral·lelament, la direcció general d’Atenció a la Infància (DGAIA) es va assabentar del comunicat mèdic de maltractaments a través d’un correu electrònic el 25 d’abril. És a partir d’aquesta data, i de les decisions que no s’adopten, que comencen els retrets entre la jutge i la DGAIA.

El correu ordinari
El 27 d’abril, la DGAIA va demanar a la jutge la informació sobre el cas. Una petició que, segons fonts judicials, no va arribar fins al 10 de maig, ja que es va enviar per correu ordinari. La jutge, però, va denegar la petició en no estar personats a la causa. Dies abans, la DGAIA va obrir un expedient i va iniciar el seguiment de la menor. A finals de mes, i un cop rep resposta del jutjat, torna a reiterar la petició d’informació.

Els desencontres es van precipitar aquest cap de setmana amb el nou ingrés de la petita. Mentre la DGAIA va indicar ahir que la seva actuació es va veure limitada per les negatives de la jutge a facilitar informació, aquesta va afirmar que en el primer ingrés no hi havia proves suficients de mals tractes.

Després de la notificació de la nova lesió, la jutge va acordar retirar la custòdia de les dues filles a Richard R.B. i Ainadys M.T. En la decisió també hi va influir la denúncia presentada diumenge per la mare davant la Guàrdia Civil per la desaparició de la filla menor i del pare. Quan la dona va arribar de matinada de treballar es va trobar que la nena de 4 anys sola a casa i que el pare no l’havia informat del segon ingrés de la Claudia.

També es va ordenar la detenció del pare, que ahir va quedar en llibertat amb càrrecs per un delicte de lesions. Segons l’advocat de la família “hi ha moltes contradiccions en el cas i s’ha de continuar investigant”.

Pel que fa a l’estat de la nena, cal dir que ahir continuava estable en la unitat de cures intensives de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, on va ser traslladada dilluns davant els riscs neurològics de la lesió. La seva vida no corre perill.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell