Societat

Empresaris turístics estatals titllen de problema el català

La retolació en català i basc de carreteres i aeroports perjudica el turisme, segons l'entitat

La trentena d’empreses turístiques espanyoles que formen la Taula del Turisme consideren que la diversitat lingüística de l’Estat en la senyalització de carreteres i aeroports és una trava per a la l’arribada de turistes i per això demanen que es faci servir el castellà. “Les comunitats autònomes han de respectar la cooficialitat de l’idioma espanyol per no perjudicar la imatge del turisme nacional”, diu concretament una nota pública de l’entitat, que té entre els seus socis Iberia i Renfe, i les cadenes hoteleres Hotusa, amb seu a Barcelona, i Fiesta Hoteles, d’Abel Matutes, amb seu a Eivissa.

Malestar per la diversitat lingüística
El president de la Taula del Turisme, Juan Andrés Melián, va advertir del “malestar” pels “problemes ocasionats per la diversitat lingüística”: “Diferents comunitats autònomes –va denunciar– no respecten la cooficialitat dels idiomes i es dificulten els viatges tant als castellanoparlants com als estrangers”. La dificultat, segons la Taula, arriba quan un estranger es troba un cartell que diu Alacant i no Alicante, per exemple.

La reclamació és, per tant, que es faci servir el castellà i la llengua pròpia de la comunitat per senyalitzar carreteres, aeroports, estacions i en qualsevol via de transport. De fet, no els preocupa únicament la qüestió lingüística, sinó “els perjudicis causats pel caràcter dispers de la legislació autonòmica en matèria turística”.

La Taula, segons els seus estatuts, és un grup de trobada, diàleg i creació d’estat d’opinió, creada l’any 1986 i formada per diverses personalitats del sector turístic espanyol. L’entitat recorda que “el turisme és un factor essencial del desenvolupament econòmic i social”.

El departament d’Innovació, Universitats i Empresa va recordar ahir que Catalunya és el primer destí de l’Estat en turisme estranger (5,1 milions de turistes fins al maig) i, per tant, no consideren que la llengua sigui cap handicap per atraure visitants, sinó tot el contrari: “un element més de particularitat i d’atractiu del territori”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.