JORDI FERNÁNDEZ
RESPONSABLE DE SEXOAFECTIVITAT I BON TRACTE DE LA MAP
“Tothom té dret a la vida sexual”
L’entitat ripollesa fa deu anys que treballa en aquesta línia per normalitzar aquest aspecte de la vida de les persones amb discapacitat intel·lectual
És un referent per a les altres entitats del sector
Una tesi doctoral
El servei de sexoafectivitat del a Fundació MAP és pioner, però també és un referent. Ho és per l’aposta que al seu moment va fer l’entitat ripollesa, però també per la tasca de Jordi Fernández. Ell va dedicar la seva tesi doctora a aquest tema i col·labora amb grups d’investigació. És l’encarregat també de fer formació a altres entitats.
El responsable d’aquest servei de la MAP detalla en aquesta entrevista com funciona aquesta línia de treball de l’entitat. També explica per què són un referent.
Des de quan treballen aquest aspecte de la vida de les persones amb discapacitat intel·lectual?
La Fundació MAP fa deu anys que aposta per aquesta línia de treball, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones i d’avançar cap al nou model organitzatiu d’atenció centrada en la persona.
Cal trencar tabús?
Sí, la sexualitat i l’afectivitat són un dret. Tothom hi té dret i la Fundació MAP dona el suport necessari a les persones amb discapacitat intel·lectual perquè puguin exercir aquest dret.
Vostès tenen un servei pioner que vostè dirigeix. Com funciona?
Treballem per normalitzar aquest aspecte de la vida de les persones, que fins fa poc no s’havia prioritzat. Fem tallers i formació dirigida als usuaris, a professors, familiars... La MAP l’hem incorporat al dia a dia.
Són pioners i un referent.
Sí, treballem també per difondre aquesta formació a diverses entitats del sector d’arreu de Catalunya. Hi ha molts tabús i molts prejudicis a causa del poc coneixement que hi ha sobre el tema. Insisteixo: treballem per normalitzar-ho.
Quins són aquests tabús?
Que les persones amb discapacitat intel·lectual no necessiten sexe, que no són atractives per als altres, que són nenes i nens eterns, que no controlen els instints, que no poden tenir descendència...
Com aborden vostès el tema de la maternitat i de la paternitat?
És el que genera més controvèrsia. Nosaltres creiem que cal prioritzar la lliure decisió dels pares i dels fills, què pensa la família. Com la resta d’aspectes sexoafectius, ho tractem des de les capacitats de cadascú, des de les capacitats cognitives, des de la gestió de les emocions...
Vostès també són pioners quant a la prevenció dels abusos?
Sí, la MAP té un protocol per prevenir els abusos i l’assetjament i treballem i investiguem aquest tema, juntament amb la UdG.
Quina és la incidència d’aquesta problemàtica en el col·lectiu?
S’ha calculat que tres de cada cinc persones amb algun grau de discapacitat intel·lectual han estat objecte d’algun tipus d’abús al llarg de la seva vida. La majoria no saben identificar-ho i nosaltres els donem eines i els habilitem perquè siguin capaços de fer-ho.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.