Societat

Deixar de fumar per telèfon

La Generalitat ha posat en marxa una línia telefònica atesa per un equip d'infermeria que ajudarà a deixar de fumar, en especial els fumadors més joves que no solen acudir als centres de salut i que requereixen una atenció poc intensiva.

La línia telefònica, pionera a l'Estat, on només existeixen telèfons d'informació sobre el tabaquisme però no d'ajuda, funcionarà 24 hores al dia tots els dies de l'any i amb ella el departament de Salut pretén atendre uns mil fumadors a l'any.

A la presentació d'aquesta nova mesura, la consellera de Salut, Marina Geli, ha subratllat que l'atenció telefònica servirà de recurs complementari a altres serveis ja existents com l'atenció primària o l'hospitalària, o com a única via per aconseguir la deshabituació al tabac.

El fumador que vulgui deixar de fumar podrà trucar per telèfon al servei Sanitat Respon (902 111 444), que el posarà en contacte amb una infermera especialment formada per oferir-li un pla personalitzat per deixar de fumar.

A partir d'aquest primer contacte, serà la infermera l'encarregada de realitzar un seguiment del seu cas i de trucar-lo les vegades que calgui i que Salut calcula que oscil·laran entre 4 i 6, amb la qual cosa les trucades resultaran gratuïtes.

A la primera trucada, la infermera valorarà la motivació de la persona que ha trucat per deixar el tabac i la seva dependència, plantejant-li un pla individualitzat. En el cas que requereixi la prescripció de fàrmacs, el fumador haurà de dirigir-se al seu centre d'atenció primària, a una farmàcia o a una unitat de deshabituació.

Un 48,4% dels adults catalans que fumen (que representen un 29,4% de la població) vol abandonar aquest hàbit, fet que suposa uns 835.000, dels quals el 73,3% són joves d'entre 15 i 44 anys. Aquest últim és precisament el perfil d'usuari al qual va dirigit aquest nou servei telefònic.

Les estimacions de la Generalitat són que entre un 2 i un 4% dels fumadors podria deixar l'hàbit a través d'una ajuda telefònica, percentatge que no varia molt -del 2 al 8%- dels que ho fan a través de les consultes personals, o del 3-9% que recorre a una teràpia de grup.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Més de 3 tones de captures en el primer dia de pesca després de la veda a Cambrils

Tarragona
societat

Pla de xoc informatiu a comerciants i veïns per millorar en la recollida de residus a Ciutat Vella

Barcelona
societat

Indemnitzen amb 240.000 euros la família de la víctima per la caiguda d’una palmera el 2023

Barcelona
societat

Campanya d’estiu per assolir les 40.000 donacions de sang que fan falta entre juliol i agost

Barcelona
Josep Maria Gili
Biòleg marí i oceanògraf de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC)

“Hem d’aprendre a conviure amb meduses a les platges”

Barcelona
Olot

Multen el conductor d’un camió que perd la càrrega de vísceres

Olot
SOCIETAT

La policia de Calella s’equipa amb pistoles elèctriques

Calella

El govern de la Bisbal afirma que ha començat “a fer el tomb” a la ciutat

la bisbal d’empordà
MEDI AMBIENT

Comencen els contactes per la nova estratègia conjunta pel litoral del Maresme

Mataró