Societat

L’incendi del Bages crema més de 1.200 hectàrees

El foc declarat ahir al Pont de Vilomara arriba a les cases de les urbanitzacions River Park i Les Brucardes

Les flames obliguen a confinar cinc municipis i evacuar més de 200 veïns de la zona

La barreja de calor extrema, vegetació molt seca, baixa humitat i vent de sud va complicar ahir les tasques d’extinció del devastador incendi que es va declarar al municipi del Pont de Vilomara, al Bages. A l’hora de tancar aquesta edició havia devorat més de 1.200 hectàrees –195 hectàrees de l’espai natural protegit de Sant Llorenç del Munt i l’Obac–, però els Agents Rurals avisaven que tenia potencial per cremar-ne fins a 6.000.

Tot i que més de 120 dotacions dels Bombers van treballar ahir sense descans, no es va poder evitar que el foc iniciat a la una del migdia arribés a la tarda a desenes de cases (com a mínim disset) de les urbanitzacions River Park i Les Brucardes, a Sant Fruitós de Bages. En aquests dos punts ja s’havien evacuat abans els residents per la proximitat de les flames. Ahir van quedar confinats fins a 4.500 veïns i cinc municipis –el Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Vicenç de Castellet, Sant Fruitós de Bages, Castellbell i el Vilar i Navarcles–, i en total unes 200 persones van haver de marxar de casa i ser allotjades als dos centres d’acollida habilitats –Creu Roja havia preparat més de 300 lliteres per a la nit– o en cases de familiars.

Incendi als anys vuitanta

Els veïns que s’havien hagut de confinar o marxar de casa veien amb impotència com les columnes de fum avançaven sense treva, i alguns recordaven el gran incendi que es va produir a la mateixa zona als anys vuitanta. Llavors el foc ho va cremar tot al seu pas per Rocafort, un nucli de població que va quedar envoltat per les flames, i va cremar 1.800 hectàrees.

Segons va detallar ahir al vespre el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el foc va causar una “afectació important” en algunes urbanitzacions, com ara Les Brucardes i River Park, i fins i tot va malmetre alguns habitatges, ja sigui en la seva totalitat o en part. Quatre persones, a més, van resultar ferides lleus, entre elles un professional a causa d’una cremada menor. En aquest incendi hi estan treballant 350 bombers i pràcticament tots els mitjans aeris de Catalunya.

Massa ràpid

L’inspector en cap dels Bombers, David Borrell, va explicar ahir que el problema és que el foc va tenir durant tot el dia d’ahir un comportament “extrem” i va avançar molt ràpid, animat pel vent. A més, va caldre destinar molts efectius a les urbanitzacions afectades. Ahir al vespre, va indicar Borrell, a banda de protegir aquestes urbanitzacions, la prioritat era estabilitzar el cap de l’incendi perquè no traspassés la C-16, i després atacar el flanc dret perquè no avancés cap al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Precisament aquest espai d’interès natural estava tancat als visitants des de divendres per l’elevat risc d’incendis a causa de l’onada de calor.

LES XIFRES

350
bombers
han treballat aquesta nit intensament per apagar l’incendi del Pont de Vilomara.
200
veïns
de les zones més afectades per les flames van haver de ser evacuats, i cinc municipis, confinats.
1.800
hectàrees
va cremar un gran foc que es va declarar a la mateixa zona als anys vuitanta.

Protecció Civil eleva el risc de focs

El centre de comandament dels Bombers per apagar l’incendi del Pont de Vilomara es va instal·lar a Sant Vicenç de Castellet i, en aquest punt, s’hi van reunir ahir alcaldes i regidors dels municipis afectats pel foc. Alguns, com el batlle del poble on van començar les flames, Enric Campàs, o el de Sant Fruitós de Bages, Àdria Mazcuñán, van preferir no moure’s del municipi i, fins i tot, van ajudar en les tasques d’extinció.

El fum de l’incendi del Pont de Vilomara era ahir visible des de la ciutat Barcelona, a més de 50 quilòmetres de distància. La fumera entelava el cel també de localitats properes, com ara Sabadell i Terrassa. A més dels Bombers, a la zona també hi treballen Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), Protecció Civil, Creu Roja i cossos de seguretat. Fidel Santamaria, membre de les ADF del Bages, explicava que l’incendi li recordava els pitjors focs registrats a la comarca.

A última hora de la tarda, i arran d’aquest incendi, Protecció Civil va reunir el consell assessor del pla Infocat i va acordar elevar el nivell a Emergència-2, que determina que el risc de foc forestal és encara més alt.

El foc d’ahir es va produir malgrat les restriccions severes que s’havien imposat en els accessos a zones boscoses amb alt risc d’incendi. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va avançar que les restriccions s’allargaran més enllà d’aquest dimarts, quan finalitzaven les que s’havien aprovat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona