Societat

ESTATS UNITS

La venda de rifles d’assalt als EUA va superar els 1.700 milions de dòlars en l’última dècada

Un comitè parlamentari retreu a les empreses armamentístiques que posin a l’abast de civils armes pensades per matar “tan ràpid com sigui possible”

L’any 2020, 45.000 persones van morir per armes de foc, “la xifra més alta” mai registrada al país

La Cambra de Representants va aprovar al juny un acord històric, però de mínims, per reforçar el control de les armes de foc

Els cinc principals productors d’armes de foc dels Estats Units van ingressar més de 1.700 milions de dòlars en l’última dècada amb la venda de rifles semiautomàtics com l’AR-15, utilitzats, entre altres successos, a la massacre al maig en una escola d’Uvalde, a l’estat de Texas, on van morir 19 nens i dos adults. L’informe del comitè parlamentari que investiga la comercialització d’aquest tipus d’armament, presentat aquest dimecres, retreu a aquestes empreses que es posin a disposició de civils armes pensades per matar “tan ràpid com sigui possible” en zones de combat.

En concret, la companyia Smith & Wesson va ingressar “almenys” 695 milions de dòlars entre el 2012 i el 2021. La van seguir Defense (528 milions), Ruger (514 milions) y Bushmaster (2,9 milions), mentre que de Sig Sauer no se n’han facilitat xifres, ja que l’empresa al·lega no registrar de forma individual la seva venda de fusells com l’AR-15.

Aquestes companyies, segons les conclusions publicades “van utilitzar tècniques de venda pertorbadores”, amb anuncis dirigits a joves pensats com una manera de fomentar la virilitat, i “ni tan sols han fet els passos bàsics per controlar la violència i la destrucció causada pels seus productes”.

L’any 2020 45.000 persones van morir per armes de foc, “la xifra més alta” mai registrada, ha indicat la presidenta del comitè, la demòcrata Carolyn B. Maloney, que ha criticat que aquestes empreses facilitin aquest tipus de rifles “i quan algú prem el gallet no se’n fan responsables”. “No canviaran si el Congrés no els obliga a posar a la gent per sobre dels beneficis”, ha apuntat. La indústria armamentística, segons el comitè, s’ha estat dirigint de forma directa i indirecta a supremacistes blancs i organitzacions extremistes durant anys, “jugant amb els temors de la repressió del govern contra els propietaris d’armes i fomentant les tensions racials”. Al mateix temps, l’augment de la violència per motius racials ha provocat un increment en la taxa de possessió d’armes entre els afroamericans, fet que ha permès que la indústria es beneficiï de les compres d’ambdues parts.

La Cambra de Representants dels EUA va aprovar al juny un acord històric, però de mínims, per reforçar el control de les armes de foc. Aquesta iniciativa inclou una revisió del procés de compra per als menors de 21 anys i s’estenen a tot el país les anomenades lleis d’“alerta de perill” (Red Flag), que permeten activar un procediment legal per confiscar les armes de foc de les persones que representin un perill per a tercers o per a ells mateixos.

Per la seva banda, els fabricants han al·legat que el focus no s’ha de posar en les armes en si, sinó en aquelles persones que les utilitzen per matar: “Fa dècades no hi havia tirotejos massius. El que han canviat no són les armes. No ens hem de centrar en el tipus d’armament, sinó en les persones que poden cometre aquest tipus d’actes”, va dir el fundador i conseller delegat de Daniel Defense, Daniel Marty.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pau Bosch
Nou president d’Amics de la Rambla

“Ara el nostre objectiu és obrir la Rambla al mar”

Barcelona
SOCIETAT

La síndica posa el focus a l’alberg de Badalona

Badalona
societat

L’esclavitud dels segles XV i XIX, a debat al Museu de l’Escala

l’escala
administracions

La Casa del Mar promocionarà el patrimoni pesquer de Llançà

llançà
sequera

La nova fase d’excepcionalitat dona més marge per omplir les piscines

barcelona
Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana

SERVEIS

La Paeria atura la supressió de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

LLEIDA
GIRONA

Puente preveu aviat la licitació del projecte d’enllaç del TAV i l’aeroport

GIRONA
estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona