Societat

Les pluges fan augmentar el nivell dels pantans catalans fins al 39%

Sequera

Les pluges que han caigut aquest cap de setmana han fet créixer el nivell dels embassaments de les conques internes de Catalunya, que han augmentat i aquest dilluns ja es troben al 39,39 per cent, segons informa l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Els pantans interns van arribar a una situació crítica a principi d'abril, quan el nivell de les reserves es va situar al 21 per cent i, per tant, a un pas d'entrar en fase d'emergència, tal com establia l'anterior decret de sequera de la Generalitat.

No obstant això, en tan sols un mes i mig les abundants pluges, que han afavorit pràcticament tot Catalunya, han permès una notable millora dels embassaments, que a dia d'avui acumulen 273,52 hectòmetres cúbics d'aigua, gairebé el doble que a principis d'abril, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Aquestes precipitacions han beneficiat especialment els pantans del sistema Ter-Llobregat (Sau, Susqueda, La Baells, La Llosa del Cavall i Sant Ponç), que són els que proveeixen l'àrea metropolitana de Barcelona, perquè es troben ja al 47,5 per cent de la seva capacitat i emmagatzemen 246,6 hectòmetres cúbics d'aigua.

La situació dels embassaments és encara més favorable a la conca de l'Ebre, on el pantà d'Oliana (Alt Urgell) ha obert les seves comportes per transvasar aigua al de Rialb (Lleida), ja que es troba a més del 90 per cent de la seva capacitat després de les persistents pluges de les últimes setmanes.

D'altra banda el pantà de Boadella es troba al 26,2%, el de Siurana, al 38,5% i el de Riudecanyes, al 44,4%.

Malgrat aquesta notable millora dels pantans, Catalunya segueix en situació d'excepcionalitat per la sequera i, per tant, es mantenen les prohibicions en alguns usos de l'aigua potable, com l'ompliment de piscines o el reg de jardins.

Amb els embassaments al 40 per cent de la seva capacitat es mantenen així mateix, de moment, les obres de prolongació del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona, una conducció d'uns 62 quilòmetres que permetrà connectar el sistema Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

L'actual situació, això no obstant, podria fer replantejar-se als governs espanyol i català la necessitat d'aquesta infraestructura, que es va aprovar per garantir el proveïment de l'àrea de Barcelona entre final d'any i juny de l'any vinent, quan entrarà en funcionament la planta dessalinitzadora del Prat de Llobregat (Baix Llobregat).

La ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, ja va advertir fa uns dies que si els embassaments catalans arribaven al "mínim necessari" per proveir a Barcelona el transvasament d'aigua de l'Ebre a l'àrea metropolitana "no tindria raó de ser" i, per tant, no s'executaria.

La previsió és que el nivell dels pantans segueixi creixent els pròxims dies, ja que es preveuen noves pluges que afectaran gran part del territori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona