Societat

L’Arxiu de l’Escala rep en cessió el fons del fotògraf Jacques Léonard

L’Arxiu Municipal de l’Escala rebrà la cessió del fons del fotògraf Jacques Léonard , que inclou aproximadament 20.000 negatius i un joc d’exposició de la mostra Barcelona Gitana, composta per 67 còpies analògiques en gelatina de plata i bany de seleni realitzades a partir dels negatius originals. Ahir es va signar el conveni de cessió en comodat.

L’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, i la directora de l’Arxiu Històric de l’Escala, Lurdes Boix, han remarcat “la importància històrica del fons Jacques Léonard, i especialment la responsabilitat del seu fill, Santi Léonard, en voler dipositar-lo en un centre públic i obrir-lo a la consulta”.

El fons és testimoni de la comunitat gitana a Barcelona, plasmada en reportatges humanistes, i també de l’entorn polític, cultural i social de Catalunya durant el franquisme i la Transició

Aquest primer conveni de cessió en comodat se signa inicialment per un termini de quatre anys prorrogables i l’objectiu és garantir la conservació permanent del fons en les millors condicions i l’obertura progressiva de l’accés a aquests documents gràfics per part dels investigadors.Jacques Alexandre Simon Léonard (París 1909-Barcelona, 1994) va passar la seva infància i adolescència a París en el si d’una família burgesa. Durant la seva joventut, va iniciar un viatge que el va portar d’Europa a Austràlia, passant per l’Índia i altres països. En tornar al seu país, va treballar com a muntador i ajudant de direcció en una quarantena de pel·lícules. En la dècada dels anys cinquanta, es va establir com a fotògraf professional a Barcelona després d’enamorar-se de Rosario Amaya, una gitana de les barraques de Montjuïc que treballava com a model d’artistes. Aquesta relació sentimental li va permetre fotografiar el col·lectiu com a veí, sense límits i amb l’objectiu d’explicar amb imatges la realitat dels barris on vivia. Va col·laborar amb publicacions com ara La Vanguardia, La Gaceta Ilustrada, Pomezia, o Sant Jordi.El fotògraf va viure els últims anys de la seva vida a l’Escala.L’any 2018 ja es va fer una primera col·laboració amb la família Léonard, que va generar una exposició amb una setantena de fotografies i amb diversos espais de debat, dins la programació del Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, Portalblau, de l’Escala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró