Societat

La Generalitat accelera les noves Barnahus, les cases per a menors víctimes d’abusos

L’objectiu d’aquests espais és evitar que les víctimes s’hagin de desplaçar pels diferents serveis i instàncies oficials implicades en els seus casos

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha anunciat aquest dissabte que l’any vinent la Generalitat accelerarà l’obertura de dotze noves Barnahus, llocs per atendre infants víctimes d’abusos, que s’instal·laran en espais provisionals fins que es puguin construir noves instal·lacions.

La Barnahus (“casa dels nens”, en islandès) es basa en el model islandès d’atenció als menors víctimes d’abusos sexuals en aquests centres, per evitar que s’hagin de desplaçar pels diferents serveis i instàncies oficials implicades en els seus casos i reviure l’abús.

El conseller ha explicat que “l’activació d’aquests centres no pot dependre d’un calendari d’obres, cal donar resposta als nens i nenes que han patit abusos de la millor manera possible i al més aviat possible”. El fet d’engegar el servei mentre s’aixequen els nous equipaments permetrà oferir atenció a les víctimes en un espai provisional mentre es construeix el definitiu. D’aquesta manera, s’avançarà un any les previsions inicials del Departament, que busca implementar aquest model sense dependre de terminis burocràtics vinculats a obres i licitacions.

Campuzano ha fet aquest anunci en el transcurs d’una visita aquest dissabte a la Barnahus de Tarragona amb motiu del Dia per a la Prevenció de l’Abús Sexual Infantil, segons ha informat la Generalitat.

El departament de Drets Socials s’ha fixat com a objectiu obrir aquests nous dotze espais l’any vinent en llocs provisionals mentre, de forma paral·lela, s’impulsa la construcció dels nous equipaments, amb l’ajuda dels fons Next Generation.

Campuzano ha assegurat que aquesta “és una prioritat” del Govern “que no pot dependre dels terminis que estableix un procés de licitació o un calendari d’obres. Cal donar resposta als nens i nenes que han patit abusos sexuals de la millor manera possible i al més aviat possible”.

El conseller ha valorat els resultats de la Barnahus de Tarragona, en marxa com a projecte pilot des del 2020, perquè “ha demostrat que comporta una millora en l’atenció als nens i les nenes que han patit abusos i a les seves famílies i, alhora, permet aflorar nous casos”.

Ha explicat que a Lleida (Segrià), Manresa (Bages) o Terrassa (Vallès Occidental), la Generalitat ja disposa de terrenys cedits pels ajuntaments per construir les cases Barnahus, que ja s’han desenvolupat a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) i Tortosa (Baix Ebre). La voluntat del Govern és ampliar aquesta llista fins arribar als tretze Barnahus, un per vegueria. De moment, es desconeix la resta de ciutats on s’ubicaran els centres, ja que les converses per determinar-ho continuen obertes. Actualment, Tarragona té l’únic Barnahus en actiu, el qual ha servit com a prova pilot per estendre arreu del país l’estratègia d’atenció als menors víctimes d’abusos sexuals.

Pel que fa a les noves instal·lacions que s’estan construint al complex educatiu de la Laboral de Tarragona, està previst que estiguin a ple rendiment a partir de la primavera, tal com ha assegurat el conseller Carles Campuzano. Fa poc més d’un mes, el Departament preveia acabar les obres a finals d’enguany. El conseller ha justificat el retard per la crisi de subministraments causada per la guerra a Ucraïna, que també comportarà un increment de costos en la resta d’equipaments de Barnahus. Així, la construcció de cadascun d’aquests centres podria rondar el milió d’euros, que es costejaran amb una partida dels fons europeus reservada per aquest projecte.

Segons fonts del Departament, des de principis d’any s’han tractat 223 casos d’abusos sexuals infantils al Barnahus de Tarragona, mentre que l’any passat en van ser 197. Es tracta d’un augment que segons la directora de la DGAIA, Ester Cabanes, respon al “clima de confiança” creat a la zona que propicia denunciar aquests delictes.

Cabanes ha remarcat la importància del “treball en equip” de tots els departaments implicats en el tractament d’aquests casos, així com el coneixement per part de la societat de l’existència d’aquest servei. En aquesta mateixa línia, el conseller Campuzano ha insistit en la necessitat d’aplicar polítiques de prevenció per evitar noves situacions d’aquest tipus. Des de la posada en marxa d’aquesta unitat a Tarragona el març del 2020, s’han atès 526 casos d’abusos sexuals a infants i adolescents.

Actualment, l’equip professional del Barnahus de Tarragona està format per vuit persones; un coordinador, un administratiu i tres parelles formades per treballadors socials i psicòlegs. De moment, no es preveu ampliar-lo coincidint amb el trasllat a les noves instal·lacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES