Societat

Adeu al papa que va plegar

La capella ardent de Benet XVI, mort dissabte als 95 anys, s’obre avui a la basílica de Sant Pere fins al dia dels funerals, dijous

Francesc lloa el caràcter “gentil” del seu antecessor i el “testimoni de fe i d’oració”

Com “una espelma que s’apaga lentament i serenament”. Així, tal com el seu secretari personal solia explicar que vivia el papa emèrit, va morir dissabte als 95 anys Benet XVI, al monestir vaticà on residia des de la seva històrica renúncia, el 2013. Les exèquies se celebraran aquesta setmana, de manera sòbria i solemne, d’acord amb la seva voluntat.

“Amb pesar faig saber que el papa emèrit Benet XVI ha mort a les 9.34 hores al monestir Mater Ecclesiae del Vaticà”, va confirmar al matí la Santa Seu en un breu comunicat traduït a sis idiomes.

La preocupació pel seu estat de salut havia sorgit dimecres, quan el seu successor, el papa Francesc, va reconèixer que estava “molt malalt” i demanava “una pregària especial” als fidels. Poc després, el portaveu de la Santa Seu, Matteo Bruni, confirmava que l’estat de Benet XVI s’havia “agreujat a causa de la seva avançada edat”. Durant les hores següents, la situació va passar a “estable” malgrat la gravetat i, fins i tot, va poder assistir a una missa celebrada a la seva habitació. Però Benet XVI ja havia entrat en les últimes hores de vida i ja havia rebut, dimecres, l’extremunció.

Hores després del traspàs, el papa Francesc el va recordar durant les primeres vespres de clausura de l’any a la basílica de Sant Pere: “Amb commoció, recordem la seva personalitat tan noble, tan gentil.” I hi va afegir: “Sentim en el cor molta gratitud, gratitud a Déu per haver-lo donat a l’Església i al món, gratitud a ell per tot el bé que va fer i, sobretot, pel seu testimoni de fe i d’oració, especialment en aquests últims anys de vida retirada.”

Ara l’atenció es concentra en els pròxims passos: hi haurà vetlla del cos del papa a la capella ardent que s’obrirà avui a les 9 del matí a la basílica de Sant Pere fins dimecres, mentre que els funerals estan anunciats per dijous, vigília de Reis, presidits per Francesc en presència de fidels i delegacions oficials d’Itàlia i Alemanya, país natal de Ratzinger. Altres autoritats hi podran assistir a títol personal.

Després serà inhumat a la cripta de la basílica, on reposen altres pontífexs. El Vaticà no ha aclarit altres detalls del ritual en el cas de Benet XVI, el primer papa que va renunciar al pontificat en sis segles, ja que no existeix un protocol preestablert per a “emèrits”.

Elogis internacionals

Mentrestant, Ratzinger ha reposat en una sala del monestir on residia i on va morir dissabte, i on va acudir Francesc així que va ser informat del traspàs pel secretari personal del seu antecessor, monsenyor Georg Gänswein.

Després que s’anunciés la mort de Benet XVI, dirigents de tot el món van lamentar la pèrdua i el van recordar com un gran teòleg defensor de la fe i la raó i per la seva humilitat i vocació de servei durant el seu pontificat. Fins i tot el president rus, Vladímir Putin, el va elogiar per la seva “ferma defensa dels valors cristians tradicionals” i per haver acostat Rússia i el Vaticà. A Itàlia, la primera ministra, la ultradretana Giorgia Meloni, el va qualificar de “gegant de la fe i la raó” i “un gran home que la història no oblidarà”.

Per la seva banda, el secretari general de l’ONU, António Guterres, en va destacar el “compromís tenaç amb la no-violència i la pau”. La mort del papa emèrit també va ser lamentada, entre d’altres, per la Unió Africana i els líders d’una desena de països d’aquest continent, pel primer ministre indi i el president electe del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, que ahir prenia possessió del càrrec.

LA DATA

11.02.2013
Benet XVI
anuncia la seva renúncia al pontificat. És el primer papa que ho fa en els darrers sis segles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou carril bici d’Igualada rep un premi de mobilitat

IGUALADA
societat

Finançament a quatre bandes pel nou centre per a l’Associació Alzheimer de Tàrrega

tàrrega
tradicions

Publicat el videoclip de la festa major de Lleida

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Parasiten figueres de moro per eradicar-les del Cap de Creus

EL PORT DE LA SELVA
urbanisme

Inicien l’asfaltatge de la rambla Catalunya de Barcelona

Barcelona

L’anella ciclista de Mataró, pendent d’un nou full de ruta

Mataró
transports

Retards a tot Rodalies per una avaria, unes obres i més robatori de cable

barcelona
societat

Nova edició del Festival de Murals i Art Rural de Penelles

Penelles
La monarquia

El rei parla ‘baléà’