Societat

Carns i embotits catalans amb caràcter únic i qualitat excepcional, segell Indicació Geogràfica Protegida

Les carns i derivats amb distintiu IGP són el Gall del Penedès, la Llonganissa de Vic, el Pollastre i Capó del Prat i la Vedella dels Pirineus Catalans

El segell Indicació Geogràfica Protegida (IGP) és garantia d’alta qualitat i sabor exquisit en la carn fresca i els embotits catalans. Aquesta catalogació certifica que es tracta de productes tradicionals, excepcionals, únics, oficialment reconeguts per la UE. Les carns i derivats amb IGP originàries de Catalunya hi ha el Gall del Penedès, la Llonganissa de Vic, el Pollastre i Capó del Prat i, per últim, la Vedella dels Pirineus Catalans.

Vedella dels Pirineus (IGP)

Si parlem de carn vermella, trobem la vedella dels Pirineus. És una IGP transfronterera amb França, que inclou el Pirineu català d’ambdós costats de la frontera. Ha estat de les primeres IGP transfrontereres en tramitar-se en tota la Unió Europea. És una carn de vacum d’animals de les races rústiques Bruna dels Pirineus, Aubrac o Gasconne, o de l’encreuament de les mares d’aquestes races amb mascles de les races Xarolesa, Llemusina o Blonde d’Aquitània.

Els vedells són criats en règim extensiu amb la mare durant com a mínim els primers quatre mesos de vida. Són sacrificats entre els 8 i els 12 mesos d’edat. La carn és d’un color que va del rosat al vermell brillant. El color del greix va del blanc al crema.

Gall del Penedès (IGP)

El Penedès ha estat terra del cultiu de vinyes des de temps immemorials. Vinculat amb aquesta tradició, a la dieta del gall del Penedès (IGP) no hi falta el granet de raïm. És una carn fresca de pollastre de la varietat Penedesenca negra, millorada de la raça Penedesenca tradicional. Les canals són rogenques i la carn és ferma i sucosa. Es tracta d’una au de creixement lent i molt rústica.

El moment de l’any més important pel Gall del Penedès és la fira que se celebra anualment a Vilafranca del Penedès des del segle XII, primer coneguda com a Fira del Penedès, després Fira de Sant Tomàs i avui dia com a Fira del Gall.

Pollastre i capó del Prat (IGP)

Encara pel que fa a la carn d’au, trobem el pollastre i capó del Prat (IGP). Hi ha documentació escrita que prova l’existència d’una producció avícola reputada a la zona del Prat al segle XVIII. Tanmateix, la raça Prat o Pota Blava té orígens posteriors que es remunten a mitjans del XIX, però va ser a l’inici del segle passat quan va començar el seu verdader estudi i expansió amb una criança conscient i dirigida a la millora de la raça.

Són pollastres i capons de la raça Prat caracteritzada per tenir la pota blava que li dona el seu nom col•loquial. Altres característiques dels animals són la pell de color nacrat i el pit allargat. La carn és reconeguda per la seva finor i melositat, i no tenir greixos excessius. La zona de criança és Castelldefels, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans i Santa Coloma de Cervelló, de la comarca del Baix Llobregat.

Llonganissa de Vic (IGP)

Al llistat de productes derivats de la carn amb IGP figura la llonganissa de Vic. Aquesta ciutat de la comarca d’Osona i la llonganissa fa anys que van junts com el nom i el cognom de les grans famílies i aquest vincle amb el temps s’ha convertit en un petit tresor. La reputació de la Llonganissa de Vic ve de lluny, i a partir del segle XIX queda palesa en diversos escrits. És el fruit del binomi entre la tradició secular i les particulars condicions ambientals de la Plana.

Es tracta d’un embotit tradicional de Catalunya elaborat amb carn magra de porc i cansalada que pertany al grup dels embotits crus/curats. El seu aspecte exterior és cilíndric, recte i blanquinós que amb el temps adquireix una tonalitat marró violàcia. En l’interior, el tall permet identificar clarament els daus de cansalada i el pebre en gra.

Es produeix als 28 municipis que conformen La Plana de Vic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona