Societat

Més català a l'Ajuntament

CiU presenta una proposta de reglament per garantir l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits municipals

L’acord de govern firmat el juny del 2007 entre PSC i ICV-EUiA assumeix “el seu compromís amb la llengua i la cultura catalanes”. Tanmateix, l’Ajuntament de Barcelona és un dels pocs de Catalunya sense un reglament que estableixi quines són les normes lingüístiques que ha d’aplicar, tant des del punt de vista institucional com a nivell de funcionament intern.

Informes de la Guàrdia Urbana o d’empreses subcontractades fets en castellà, retolació de la via pública amb faltes d’ortografia, consideració del català com un mèrit i no com un requisit del funcionariat municipal són algunes de les conseqüències de no tenir un referent lingüístic d’obligat compliment. Això ha portat el grup municipal de CiU a fer una proposta de reglament per acabar amb l’arbitrarietat existent i amb la “inhibició en l’ús del català” que, a parer seu, s’ha produït al consistori, sobretot aquests últims anys, malgrat la presència d’ERC al govern.

Partint de la premissa que l’Estatut i la llei de política lingüística del 1998 estableixen que totes les administracions del país han d’utilitzar el català, la proposta estableix l’obligatorietat de fer servir la llengua pròpia en tots els àmbits municipals. No només en les comunicacions internes i externes, i en la relació institucional amb les altres administracions de l’Estat, sinó també en els concursos i projectes que encarregui, en la retolació pública i en la publicitat que usi suports públics o que necessiti una llicència.

Pel que fa al personal municipal, l’esborrany reclama que s’acrediti el coneixement de l’idioma “en el grau adequat a les funcions de les places que es tracti” i que es marqui un termini màxim de tres anys perquè funcionaris i treballadors municipals “assoleixin el nivell de català que els és exigible”. Segons explica el regidor de CiU Jaume Ciurana, “volem que l’Ajuntament tingui una actitud proactiva perquè la seva capacitat de posar el català al carrer és immensa i lamentablement fins ara no ha estat una prioritat política”.

La proposta inclou la creació d’una comissió de seguiment presidida per l’alcalde i integrada per representants dels grups municipals, dels treballadors i del Centre de Normalització Lingüística que supervisarà el desplegament del text. El reglament es presentarà avui a la secretaria general per a la seva tramitació i l’haurà d’aprovar el plenari. CiU espera obtenir el suport de tots els grups, tret del PP.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.