Societat

MERCÈ RAMÍREZ DE CARTAGENA

PRESIDENTA DE GIRONA CENTRE EIX COMERCIAL

“És bo que el petit comerç evolucioni amb la societat”

La nova junta treballa per crear la primera APEU, una zona geogràfica delimitada on el teixit comercial urbà i l’administració local col·laboren per a la promoció i la dinamització

La nova presidenta defensa el valor afegit del petit comerç, que en opinió seva ha d’evolucionar per continuar oferint el que li demani la societat

Unió i evolució
Mercè Ramírez de Cartagena parla de pressa i diu moltes coses en poc temps. I encomana l’entusiasme que sent per l’associació Girona Centre Eix Comercial. A la nova presidenta de l’entitat, gestionar una botiga, en concret una joieria, li ve de família. Era economista, però fa uns anys va decidir prendre el relleu al capdavant del negoci, i des d’aleshores s’ha anat implicant en la vida comercial i social de la ciutat. Defensa un comerç amb essència però actualitzat, amb venda en línia i botiga oberta. Per això cal, insisteix, evolucionar constantment i buscar la unió de tot el sector comercial, per defensar els interessos de tots.
El comerç pot competir oferint la seva essència. Sense el petit comerç no hi ha vida

Mercè Ramírez de Cartagena relleva en la presidència de Girona Centre Eix Comercial Josep Maria Noguer, que ara en serà el vicepresident, el mateix càrrec que ella ocupava quan ell la presidia. Es posa al capdavant de l’associació en un moment en què el comerç comença a respirar normalitat, i després d’una bona temporada de Nadal. Queda, però, molta feina per fer, segons explica.

Vostè i el senyor Noguer s’han intercanviat els llocs?
Fa molts anys que col·laborem i puc dir que la gestió del senyor Noguer ens ha portat molt lluny. Aquest relleu en la presidència demostra que no hi ha un canvi radical en l’associació sinó una evolució. Els reptes i necessitats de sector es transformen i marquen com els entoma l’associació en cada època. És bo que el comerç evolucioni amb la societat. Som una junta molt cohesionada i amb els peus a terra. Les línies estratègiques d’actuació, objectius i accions són molt consensuades i treballem en comissions de treball. A més, el confinament ens va posar a prova i n’hem sortit reforçats.
Un dels objectius que s’ha marcat és impulsar l’àrea APEU. Què cal per aconseguir-ho?
Una zona APEU permet que una àrea de concentració d’activitat econòmica pugui augmentar la seva competitivitat, o evitar situacions de degradació complementant les actuacions dels poders públics, amb una gestió privada. Ara tenim la llei que ens permetrà crear una APEU com les d’altres ciutats europees. I això significarà més neteja, millor senyalització, més esdeveniments, un millor entorn... Ara cal unió i una aposta de tots els titulars dels locals i negocis de la zona circumscrita definida de l’APEU, perquè el benefici és immens. És un instrument innovador que se suma a les altres iniciatives que duem a terme.
Com la recuperada Cursa del Carrer Nou o la Festa de la Moda i l’Esport?
La Cursa del Carrer Nou Girona Centre Eix Comercial és un clàssic que només la covid va aturar. Manté l’esperit popular i s’ha anat perfeccionant tècnicament. Les aliances són el camí per aconseguir més per a la ciutat i per als sectors econòmics: hostaleria, gastronomia, esport, cultura... La Festa de la Moda i l’Esport n’és un exemple. La filosofia de la nostra entitat és sumar i així ho volem fer amb tots els sectors.
Per millorar l’entorn, la neteja i la seguretat són prioritaris?
Sí, són bàsics. Tenim l’obligació d’exigir a l’administració i als cossos de seguretat que hi posin tots els mitjans possibles. Ho devem al sector que representem. Parlem de seguretat i neteja, però també de manteniment de mobiliari urbà, il·luminació, seguretat, etc. Millorar totes aquestes àrees també és un objectiu de l’APEU.
Pel que fa al rendiment del sector, es pot parlar ja d’una plena normalitat?
Els moments són complicats. El fre del consum a causa de la inflació... no són bones notícies. Per això hem de fer tots els possibles per impulsar accions per atreure la compra i ajudar el comerç a tirar endavant. El comerç té febleses però també moltes fortaleses i hem de ser capaços de comunicar-les: proximitat, especialització, orientació al client, qualitat de producte, diversitat; aquests són trets distintius del petit comerç. Podem competir oferint la nostra essència. El confinament va deixar palesa la importància del petit comerç per a la ciutat. Sense comerç no hi ha vida. Oblidem també que és un sector econòmic i que genera llocs de feina.
Finalment, quin model de ciutat voldria el comerç de proximitat? I quin paper hi té el turisme, en aquest model?
Una ciutat amable, equilibrada, accessible. Ben gestionada des del punt de vista dels serveis que volem per als visitants i perquè hi tornin, i també per als gironins. La mobilitat ens preocupa. Hem de buscar un model que sigui sostenible però que permeti arribar a la ciutat. Hem de trobar el sistema. I això també té a veure amb el turisme. El turisme és clau i l’hem de tractar molt bé, sempre buscant un equilibri. Li ho hem de posar fàcil. No ens podem permetre el luxe de perdre ni un visitant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona