Societat

Llista d’espera per complir penes per delictes de trànsit

L’última reforma legal que endureix el tractament penal contra els infractors de les normes de trànsit ha topat amb la dura realitat de la falta de mitjans per a l’execució de les sentències, que deixa la norma amb el risc de convertir-se en un text estèril. Les primeres dades de balanç sobre aquesta nova tipologia de delictes de què disposen els jutjats d’executòries de la ciutat de Barcelona demostren, per un costat, l’elevadíssim nombre de casos que hi arriben i, per un altre, els grans problemes per dur a la pràctica les sentències que se’n deriven.

A la ciutat de Barcelona hi ha en funcionament vuit jutjats d’executòries, on van a parar les sentències un cop són fermes per tal de fer-les efectives. Un d’aquests jutjats és el penal 21, on el magistrat que el dirigeix ha comptabilitzat durant el primer trimestre d’aquest any 115 sentències per un tema de trànsit, de les quals 62 condemnen els infractors a fer el que es coneix com a treball en benefici de la comunitat, TBC en terminologia judicial. Durant l’últim trimestre de l’any passat, el nombre de sentències amb una TBC que van arribar a aquest jutjat va ser de només 27.

Les dades corresponen a només un jutjat, però el magistrat José Antonio Rodríguez afirma que aquest increment espectacular es pot extrapolar a la resta d’oficines judicials que executen les sentències. Fent un càlcul aproximat, el nombre de sentències dictades a la ciutat de Barcelona per una infracció penal de trànsit entre l’1 de gener i el 31 de març supera les 900.

Missió impossible
“Executar això és materialment impossible”, adverteix el magistrat, que reconeix que només quatre mesos després d’haver entrat en vigor aquesta reforma legislativa ja hi ha molts infractors condemnats que estan en llista d’espera per poder complir una TBC. L’única bona notícia que té el magistrat és que els embargaments de sou i les retirades de carnet “sí que s’executen”.

Les sentències per a aquest tipus de casos preveuen penes de presó, multes i retirades de carnet. La presó es pot substituir per una mesura penal alternativa que es concreta amb el treball en benefici de la comunitat. Les TBC s’executen a través de convenis que estableix la Generalitat amb entitats socials i administracions públiques que s’avenen a integrar en la seva estructura de funcionament aquestes persones condemnades mentre dura el temps imposat pel jutge.

La falta de places suficients fa que aquells que han de complir la mesura entrin en una llista d’espera. Cinc anys en aquesta llista equival a la prescripció de la condemna. El magistrat José Antonio Rodríguez explica que durant l’any passat només es van poder executar la meitat de les sentències que comportaven una TBC, i l’altra meitat van entrar en llista d’espera.

La llista
El mateix departament de Justícia reconeix que, amb data del passat 20 de febrer, hi havia 2.060 persones pendents d’iniciar una mesura penal alternativa i quasi 5.000 mesures en aplicació. Malgrat tot, el departament assegura que la llista d’espera s’ha aconseguit reduir.

Des de Justícia és evident que es treballa en aquest àmbit per posar-hi remei i un exemple és el conveni que abans de l’entrada en vigor de la reforma penal de trànsit es va signar amb la Fundació Guttman perquè els infractors puguin complir condemna en aquest centre.

Des d’alehores, però, la Guttman només ha pogut acollir vuit persones per al compliment de la sentència; dues ja han complert amb la mesura imposada, cinc ho estan fent en aquests moments i una és previst que comenci aviat. Aquests persones fan una mitjana de 40 jornades d’entre 3 i 4 hores.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA