Societat

Espinosa es compromet a estudiar ''en el termini més breu possible'' el transvasament del Roine

La ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, ha reiterat aquest dimecres des del Congrés el compromís expressat per Zapatero ''d'estudiar'' el transvasament del Roine per a abastir Catalunya. Espinosa ha assegurat que el govern espanyol demanarà informes tècnics sobre aquesta alternativa en "el termini més breu possible però sense procediments d'urgència innecessaris''.

Ho ha fet en el marc d'una interpel·lació del diputat de CiU Pere Macias, que ha demanat a l'executiu espanyol que ''no derogui'' el reial decret del transvasament de l'Ebre a Barcelona, i ha defensat el Roine com a opció més viable per garantir l'abastiment en els pròxims anys.

La ministra ha assegurat que l'executiu espanyol ''fa política, i no dogma'' i per tant que està disposat a estudiar ''solucions de futur que siguin viables econòmica, social i mediambientalment''.
Entre aquestes possibles solucions, ha apuntat, hi ha el transvasament del Roine, i per tant l'executiu ''avaluarà un possible transvasament'' des de França per prevenir dèficits hídrics en el futur.

No obstant, segons Espinosa, l'executiu farà aquest estudi ''sense incórrer en procediments d'urgència innecessaris'' perquè ''és responsabilitat de tots fer-ho sense el mínim risc per a cap de les conques''. Es tractaria, segons la ministra, d'una solució a mitjà o llarg termini.

En tot cas, Espinosa ha assegurat que l'executiu abordarà el transvasament del Roine ''des de la sostenibilitat'' entesa en el seu sentit més ampli. És a dir, des de la ''viabilitat econòmica, social i ambiental''.

Per aquest motiu, Espinosa ja ha avançat que l'estudi inclourà una avaluació ''tècnicament fonamentada'' que incorporarà els mandats de la directiva marc de l'aigua, els costos econòmics –inclosos els consums energètics-, i l'increment dels recursos hídrics en comparació amb altres alternatives.

L'estudi també inclourà ''una valoració dels impactes ambientals i socials tan de la conca del Roine com de les conques receptores''.

Espinosa ha fet aquestes manifestacions en resposta a una interpel·lació del diputat de CiU Pere Macias, que ha apuntat que la del Roine pot ser una de les solucions ''definitives'' al dèficit estructural de les conques catalanes.

Segons Macias, el Roine ''té aigua disponible i existeix també voluntat'' de transvasar-la per part de les autoritats franceses. ''El lògic –ha dit- és que aprofitem aquests recursos que no estan tan lluny de nosaltres''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Gael Rodríguez
Alcalde de Portbou per Sumem x Portbou (PSC)

“Podem dir que finalment Portbou té projecte”

Portbou

La regla, el tabú menstrual

Barcelona
educació

Torna la lluita al carrer i a l’aula

Barcelona
La crònica

Mutilats inesquinçables

MEDI AMBIENT

El Maresme farà el projecte per reomplir l’aqüífer de la Tordera

Mataró
SALUT

El programa per a la prevenció i l’abordatge de l’obesitat infantil es posa en marxa a 35 municipis

BARCELONA

La malaltia que callen

Barcelona
SOCIETAT

En Joan, en Musa i les cosidores, un exemple de la diversitat de Salt

salt

L’AMB impulsa un servei metropolità de moto elèctrica compartida

Barcelona