Societat

El Consorci Alba-Ter, que transvasa el 75% del seu cabal a Barcelona, vol recuperar aigua i que es faci la connexió amb Tarragona

Representants del Consorci Alba-Ter han explicat aquest dimecres al Parlament que el Ter transvasa el 75% de l'aigua de la seva conca, 210 hectòmetres cúbics anuals, cap a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el que suposa més del 55% de l'aigua que es consumeix en aquest territori.

Han exposat els efectes negatius d'un transvasament que consideren excessiu i han demanat durant una compareixença davant la Comissió de Medi Ambient i Habitatge que es deixi d'incomplir una llei franquista encara en vigor que limita el transvasament.

També han demanat que es es facin les obres per interconnectar totes les conques de Catalunya i que el Ter recuperi part del seu cabal.

Ponç Feliu ha explicat que des dels anys 60 no s'ha produït cap aportació significativa de recursos malgrat els augments de la població i malgrat l''impacte negatiu' d'aquest transvasament 'sobre l'activitat sòcioeconòmica i l'estat ecològic del riu.

Tot i que el transvasament 'es remonta des de fa dècades, s'ha agreujat els darrers anys' ja que 'els cabals circulants del riu han disminuït molt des del 2007', quan el riu va començar a tenir aigües estancades en alguns punts, una circumstància que es manté i que ha produït un empitjorament de la qualitat, eutrofització de les aigües, colonització d'espècies invasores i mortalitats esporàdiques de peixos.

Feliu també ha dit que aquest fet afecta l'agricultura de la tercera zona en importància agrícola que és el Baix Ter, ja que es produeix una progressiva salinització de les aigües i això limita les possibilitats de regadiu. Fins i tot, ha explicat que 'el riu Ter ja no arriba al mar', i 'són molt poques les ocasions en què les aigües dolces del ter arriben a les salades del mar'. Ha mostrat imatges de la desembocadura del riu que evidencien aquest fet i ha explicat que tot i que la problemàtica s'ha agreujat en els darrers anys, 'és estructural'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.