Societat

societat

Comptes i empreses a l’estranger en el laberint del llegat del mecenes Pere Mir

La quantificació exacta del valor de l’herència del mecenes Pere Mir, mort el 2017, topa amb una dificultat evident i és l’existència de nombrosos comptes corrents, operacions financeres i seus socials d’empreses en països estrangers, majoritàriament paradisos fiscals. La mateixa empresa Cellex Chemie, creada per Mir i des de la qual es nodria de fons la fundació del mateix nom que feia les aportacions finals al món de la ciència i la recerca va residir a Luxemburg.

Des del passat mes de juny, el Servei i Protectorat de Fundacions està examinant a fons la documentació sol·licitada a la fundació Cellex després de rebre una denúncia que detalla una suposada gestió deslleial del llegat de Mir i , el mateix afer, arribarà en breu en forma de denúncia a la fiscalia.

Pel que fa a la qüestió financera, és té notícia que Pere Mir i Puig disposava de fons dipositats a Luxemburg i Anglaterra. També actuava a Suïssa, país on va viure la major part de la seva vida i on tenia dues residències. Al país helvètic funcionava a través de Pictet Group, segon banc suís. Als Estats Units treballava amb JP Morgan Chase, de Nova York, amb importants inversions al Nasdaq.

Ingressos rècord

Àngel Surroca, mà dreta de Mir al capdavant del grup Derivados Forestales, sosté que aquestes operacions financeres a l’estranger s’haurien traduït en “ingressos rècord”. Insisteix que cal tenir en compte que la part de diners que Mir tenia en territori espanyol era la menys important de la seva fortuna.

L’entramat de societats a l’estranger, a nom de Mir, es va posar en marxa en vida del mecenes i s’ha mantingut, bé que modificat, durant els anys posteriors a la seva mort i en la gestió del seu llegat amb un protagonisme clau de Jordi Segarra i Joan Francesc Capellas, dos dels tres marmessors encarregats d’executar el testament. El tercer, Josep Tabernero, va rebre una propietat de Mir a la Val d’Aran pel designi d’aquest, segons fonts de la fundació Cellex consultades per aquest diari.

Entre les empreses a l’estranger destaca Cellex Chemie AG, amb seu a Luxemburg i vinculada a l’existència del grup Derivadors Forestales. Cellex Chemie, juntament amb el Banc Sabadell, van intervenir en l’operació de compravenda de les accions de Derivados quan va ser adquirit per Ercros el maig del 2006. A partir d’aquell moment, Cellex Chemie va passar a formar part de l’accionariat d’Ercros.

En l’entramat societari, s’identifiquen almenys dues empreses més de Pere Mir a Luxemburg i dues també al Regne Unit, vinculades als seus actius financers.

A la mort de Pere Mir qui agafa el relleu al capdavant de l’entramat empresarial és Jordi Segarra, màxim responsable de la fundació Cellex, amb Joan Francesc Capellas. Un dels moviments importants és la dissolució de Cellex Chemie dins d’una empresa anomenada Pinar SA, amb seu també a Luxemburg, on hi ha la participació de Segarra i Capellas. El valor patrimonial d’aquesta societat hauria passat de 75 milions d’euros, el 2010, a 15,8 milions el 2019, segons una investigació que s’aporta en la denúncia davant el Servei i Protectorat de Fundacions.

Panamà

Segarra i Capella també estan vinculats a la societat Kaplas Ltd, domiciliada a Panamà. Jordi Segarra també es va fer càrrec de Simex, l’empresa que gestionava les múltiples propietats immobiliàries de Mir, com l’edifici del número 15 del passeig de Sant Joan, ja venut.

La fortuna de Mir que es vol quantificar passava, també, per la possessió de luxosos velers, amarratges, al marge de les joies de l’esposa i una col·lecció d’art.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA