Societat

premià de dalt

Queixes veïnals per reactivar la Cisa

El santuari de la Cisa és un dels llocs més concorreguts amb unes vistes excepcionals del Baix Maresme. Els veïns que tenen aquest paratge de Premià de Dalt com a punt de pelegrinatge o trobada per fer excursions i passejades s’han queixat al Bisbat perquè l’ermita no té un horari d’obertura i manté tancat al públic l’espai d’interpretació que es va habilitar amb una exposició permanent sobre la història mil·lenària de la Cisa, on s’explica la llegenda popular de com es va trobar la marededeu i el que són els exvots.

Els veïns s’han reunit recentment amb representants de l’arquebisbat de Barcelona per expressar el malestar amb el suport de 417 signatures que van recollir, abans de l’estiu, de ciutadans que reclamaven un “bon funcionament de l’ermita i el seu entorn”. Segons expliquen amb la nova concessió al restaurant, annex a l’ermita, es va deixar de fer les funcions per mantenir obert el santuari i les dependències annexes, com s’havia anat fent fins aleshores.

El Bisbat es va comprometre a “buscar-hi solucions”, segons expliquen els veïns, que lamenten que el petit museu continuï tancat i “ple de trastos perquè es fa servir de magatzem”. L’ermita de la Cisa no té un horari d’obertura al públic, però sí que s’obre unes hores al dia. El rector de la parròquia de Premià de Dalt, Ramon Roca, de qui depèn el santuari, s’encarrega d’atendre les persones que als matins troba al davant del santuari interessats a conèixer l’indret o per anar a pregar. “A una hora o altra hi trec el cap una estona als matins i si ve al cas m’afegeixo amb ells a la pregària”, explica el mossèn, que assegura que més enllà de la missa que s’hi fa tots els dissabtes és oberta a tots els qui vulguin fer celebracions posant-se amb contacte amb la rectoria.

La reobertura del santuari tot el i l’accés al petit museu “dependrà de la decisió de l’arquebisbat”, diu el mossèn.

Rellançar l’entorn

El santuari de la Cisa, on cada any s’hi celebra l’aplec coincidint amb l’1 de maig, ha estat de sempre un lloc de trobada. L’entorn va canviar la fesomia amb la rehabilitació que es va fer per repintar la façana de l’ermita i millorar la resta de dependències, com l’edifici annex que era la casa de l’ermità. La reforma en una superfície de 456 m² va servir per projectar la sala per als visitants on explicar la història, mostrant l’exposició permanent i fins i tot reservant un espai per vendre petits records de la Cisa.

Per rellançar l’entorn es va reformar l’edifici annex del restaurant que estava molt malmès. El projecte que es va impulsar el 2017 recuperava la figura del masover, perquè una família s’instal·lés a viure a la primera planta, encarregada de fer el manteniment de l’espai i portant el servei de menjador. El rector d’aleshores, el capellà Josep Colomer, va defensar el projecte amb la intenció de reactivar la Cisa i convertir l’entorn en alguna cosa més que una ermita.

Les obres es van dur a terme gràcies a la deixa, de 260.000 euros, que va fer la darrera descendent de mossèn Pere Ribot a la parròquia de Premià de Dalt, quan va morir el 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA