Societat

GIRONA

Recels i suports per al nou ús del Teatre Odèon

Representants de les entitats veïnals i les associacions de comerç i hostaleria de Girona van valorar ahir l’obertura d’un gran espai ciclista de l’empresa catalana Velodrom a l’antic Teatre Odèon, catalogat com a bé cultural d’interès local. Com va publicar diumenge aquest diari, Velodrom ha tancat un acord per instal·lar en aquest edifici emblemàtic del Barri Vell els serveis propis d’una botiga de bicicletes, però també altres serveis complementaris –com ara una cafeteria i un taller– que estan acabant de dissenyar, amb l’objectiu de convertir l’Odèon en “la millor” botiga de bicis del món. Conscients de la singularitat patrimonial i històrica de l’edifici, que pensen restaurar conservant-ne “tant com es pugui” els elements originals, els responsables de l’empresa van assegurar que volen convertir el nou Odèon en un equipament obert a tots els gironins mitjançant l’organització d’esdeveniments socials que no necessàriament girin a l’entorn del ciclisme.

El projecte és ben vist per l’Associació d’Hostaleria de Girona. El seu president, Xavier Garcia, va celebrar que “una inversió privada” serveixi per reconstruir un edifici emblemàtic com l’Odèon. “No és fàcil trobar empreses que vulguin invertir a la nostra ciutat”, va valorar Garcia. I hi va afegir que no entén algunes crítiques que ha rebut el projecte: “N’hi ha que a vegades estan més disposats a deixar que caiguin certs edificis històrics abans que una empresa privada hi inverteixi per deixar-los en condicions.” A més, el president de l’Associació d’Hostaleria de Girona considera que el turisme que el ciclisme porta a la ciutat és de “molta qualitat i poder adquisitiu alt”. En aquest sentit, va explicar que darrerament s’ha notat l’arribada de més turistes dels Estats Units perquè solen ser clients que porten les agències de ciclisme: “Aquest turisme ens dona vida i publicitat. A més, no és un turisme massiu com el de l’autocar i és molt menys molest.”

Garcia també va recordar que el model turístic de Girona, criticat per diversos sectors, l’estan definint les “empreses privades” per la inacció de l’Ajuntament de Girona: “Si el consistori hagués tingut un model turístic, potser s’hauria orientat d’una altra manera, però és inadmissible no tenir un model turístic i queixar-se del que hi ha. L’Ajuntament no ha traçat una línia. Ho ha fet l’empresa privada, que és ràpida i hàbil.” També va indicar que el Teatre Odèon és un edifici privat: “No sé fins a quin punt tothom té dret a dir què hi ha d’anar o no en un establiment privat com aquest.” Finalment, Garcia es va mostrar partidari de diversificar les obertures de la ciutat, amb més botigues i equipaments culturals, i, va dir, si Girona ja té el millor restaurant del món, amb referència a El Celler de Can Roca, serà “fantàstic” tenir també “la millor” botiga de bicis del món.

La presidenta de Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, va assegurar que la seva entitat sempre es mostra "a favor" de noves activitats econòmiques que aportin "riquesa" a la ciutat i ajudin a "enfortir" el comerç. "Que s'obri una botiga ja és positiu i esperem que es sumi a l'associació". Ramírez considera que una nova botiga de bicicletes torna a "posar sobre la taula" la necessitat de repensar" com es projecta la ciutat a l'exterior. "No ens podem permetre el luxe de perdre un visitant, i des d’aquest punt de vista, el cicloturisme és bo, però creiem que no podem dependre d’una sola activitat o oferta d’oci". En aquest sentit, la presidenta de Girona Centre Eix Comercial valora que cal diversificar l'oferta perquè Girona és una ciutat "rica" en experiències: "Tenim comerç, tenim gastronomia, cultura i molta història; tenim un esport de primera... i la ciutat ha d’estar preparada en qualitat de serveis. Volem una ciutat amable, equilibrada i accessible". Per últim, va assenyalar que cal apostar per un "model sostenible" de mobilitat que permeti arribar a la ciutat i circular-hi: "Hem de trobar el sistema i les institucions ho han de treballar, amb les aportacions dels diferents sectors econòmics".

Els veïns, recelosos

Les entitats veïnals, en canvi, es van mostrar receloses –si no directament en contra– amb el projecte que s’ha d’emplaçar al Teatre Odèon. La plataforma ciutadana Més Barri, que treballa per evitar la massificació turística i el creixement de pisos turístics al centre de la ciutat, va rebutjar l’obertura en un fil a Twitter: “Una nova megabotiga de bicicletes i apartaments! Just el que el Barri Vell de Girona i la ciutat necessiten”, van assegurar en un primer tuit. En un altre, Més Barri va dir que la ciutat necessita “habitatge i equipament per a la ciutadania” i una activitat econòmica que no “expulsi” els veïns. Per aquest motiu, considera que cal regular les activitats econòmiques que “fomenten la desertització veïnal forçada” del Barri Vell i reclama que el consistori, conjuntament amb els moviments veïnals, posi fi a aquesta “agressió”.

També va mostrar el seu rebuig l’Associació de Veïns del Mercadal, barri veí del Barri Vell. “No és el nostre barri, però ens sembla que fer una botiga de bicis al Teatre Odèon és fer malbé un edifici històric i emblemàtic que és patrimoni de tota la ciutat”, va valorar el seu president, Ferran Giron. També va denunciar que la pràctica de la bicicleta a la ciutat no està ben regulada: “És un campi qui pugui. A més, aquests projectes només afavoreixen algunes butxaques, no pas el conjunt dels ciutadans.”

Representants de l’Associació de Veïns del Barri Vell van reunir-se ahir amb l'equip de Govern del consistori per tractar aquest tema, però van assegurar que, abans de prendre cap posició i pronunciar-se públicament sobre l’ús futur de l’Odèon, volen recollir “tota la informació” i transmetre-la als veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]