Societat

Rebuig a la planta d’asfalt

El projecte per produir asfalt a la pedrera de Dosrius encén els veïns, que temen per la contaminació i l’augment del trànsit de camions

L’Ajuntament recull informació per afrontar un “llarg camí” en què s’emetran nous informes i s’obrirà un procés d’al·legacions

La previsió és poder extreure fins a 250 tones d’aglomerat asfàltic cada hora

Plou sobre mullat per als veïns de la urba­nit­zació de Can Mas­suet-El Far de Dos­rius, que viuen a tocar de la pedrera d’en Rocà. “Per si no en teníem prou amb les explo­si­ons i les vola­du­res de gra­nit, ara es posa­ran a fer asfalt”, lamenta Jéssica Car­ri­llo, una de les veïnes afec­ta­des que for­men part de la pla­ta­forma contrària a la planta que s’ha creat a través de What­sApp –hi par­ti­ci­pen 370 per­so­nes–, amb l’objec­tiu d’atu­rar el pro­jecte que pro­mou l’empresa Obres i Asfal­tat­ges Tar­raco, SA. “No la volem”, asse­gu­ren els veïns, que no ente­nen com és que el Depar­ta­ment de Ter­ri­tori va apro­var, al maig, el pla d’actu­ació específic per ins­tal·lar l’acti­vi­tat a dins la pedrera, que es troba a pocs metres de la urba­nit­zació, al límit del Parc Natu­ral del Mont­ne­gre i el Cor­re­dor. “S’incom­pleix la nor­ma­tiva, perquè hau­rien de fabri­car a dos quilòmetres dels habi­tat­ges. Hi som a tocar i hi tenim una escola no gaire lluny”, asse­nyala Car­ri­llo, que amb altres veïns anirà dijous al ple a mani­fes­tar-se i dema­narà al govern muni­ci­pal que es dene­gui el permís d’obra. Asse­gu­ren que fa massa anys que patei­xen les molèsties de la pedrera per assu­mir ara la nova acti­vi­tat, que por­tarà més trànsit de cami­ons per fer arri­bar el mate­rial per ela­bo­rar l’aglo­me­rat asfàltic i per tor­nar-lo un cop fet. “Ara tenim tres cami­ons cada hora i amb la planta el trànsit es mul­ti­pli­carà com a mínim per onze; això és una boge­ria”, alerta la por­ta­veu dels veïns, que no amaga la pre­o­cu­pació per la con­ta­mi­nació d’aquest tipus d’indústria. “A la pedrera, ja hi estem acos­tu­mats i la tenim inte­grada, però una altra cosa és res­pi­rar l’asfalt cada dia, ja seria massa”, con­clou.

No els han con­vençut les expli­ca­ci­ons de l’alcal­dessa, Sílvia Gar­rido (PSC), que fa uns dies apa­rei­xia en un vídeo en què n’infor­mava els veïns en vista de l’alarma que s’ha gene­rat al poble. Segons Gar­rido, en una reunió que va man­te­nir amb l’empresa, ja li va tras­lla­dar el males­tar i el rebuig veïnal, pre­o­cu­pats sobre­tot per la con­ta­mi­nació i l’aug­ment del trànsit, que afec­tarà tot el nucli urbà.

“La intenció dels pro­mo­tors és dema­nar el permís d’acti­vi­tat abans de final d’any”, asse­gura l’alcal­dessa, que fins ales­ho­res manté que des de l’Ajun­ta­ment s’està reco­pi­lant el màxim d’infor­mació que pugui ser útil un cop l’empresa demani la llicència. El con­sis­tori ha encar­re­gat infor­mes externs a les empre­ses Ecas, col·labo­ra­do­res amb la Gene­ra­li­tat, per tenir dades ofi­ci­als sobre les emis­si­ons a l’atmos­fera d’aquest tipus d’acti­vi­tats, explica Gar­rido. “Tenim l’obli­gació de tra­mi­tar tots els plans espe­ci­als que arri­ben a l’Ajun­ta­ment; seria dis­cri­mi­na­tori no fer-ho”, indica Gar­rido, al cap­da­vant del govern muni­ci­pal, i que reco­neix, igual que amb la pedrera, que aquest tipus d’indústries “ningú les vol” a prop de casa. Gar­rido explica que estan en con­tacte amb Car­de­deu i Bar­berà del Vallès, on tenen fun­ci­o­nant plan­tes des de fa anys, a prop dels muni­ci­pis. “S’ha d’estar pre­pa­rat i amb motius de pes, perquè aquest serà un camí llarg”, indica l’alcal­dessa, dis­po­sada a escol­tar els veïns i en espera que l’empresa demani l’auto­rit­zació per ini­ciar l’obra.

Un llarg recor­re­gut

L’empresa pro­mo­tora té un any –des de l’apro­vació de l’informe defi­ni­tiu del pla d’actu­ació– per dema­nar la llicència. Serà ales­ho­res quan s’ini­ciarà un nou pro­ce­di­ment, en el qual hi haurà expo­sició pública, i tot­hom hi podrà pre­sen­tar al·lega­ci­ons. En aquest ter­mini, s’eme­tran els infor­mes sec­to­ri­als (Ins­ti­tut Car­togràfic i Geològic de Cata­lu­nya, Agència Cata­lana de l’Aigua, Direcció Gene­ral d’Ener­gia, Direcció d’Indústria, Sub­di­recció Gene­ral d’Infra­es­truc­tu­res Rurals, Ser­veis Ter­ri­to­ri­als del Depar­ta­ment de Cul­tura, Ofi­cina Ter­ri­to­rial d’Acció i Ava­lu­ació Ambi­en­tal) i es farà una ponència ambi­en­tal del Con­sell Comar­cal abans de la reso­lució de l’Ajun­ta­ment.

Segons recull el pro­jecte, la tota­li­tat de les ins­tal·laci­ons de la planta d’aglo­me­rat asfàltic ocu­pa­ria una superfície d’uns 4.800 m², en una part de la qual, d’uns 1.500 m², hi hau­ria els equips tècnics, men­tre que la resta es des­ti­na­ria a l’abas­se­ga­ment d’àrids i als espais de cir­cu­lació i mani­o­bra dels vehi­cles. Entre les mesu­res d’actu­ació, es pre­veu ins­tal·lar silen­ci­a­dors en tur­bi­nes i xeme­ne­ies per mini­mit­zar el soroll durant l’acti­vi­tat, que fun­ci­o­narà exclu­si­va­ment en horari diürn. La pro­jecció de pro­ducció a la planta és d’una extracció de fins a 250 tones d’aglo­me­rat asfàltic cada hora. Així mateix, es pro­jecta un sis­tema de fil­tratge de la pols i dels fums produïts en el procés d’escal­fa­ment dels àrids. Pel que fa a la con­ta­mi­nació odorífera, es valora que, atesa la distància mínima res­pecte als habi­tat­ges, d’uns 250 metres, i tenint en compte el com­bus­ti­ble uti­lit­zat, serà ine­xis­tent.

L’informe defi­ni­tiu de la Comissió Ter­ri­to­rial d’Urba­nisme de l’Arc Metro­po­lità de Bar­ce­lona deixa clar que la ins­tal·lació de la planta d’aglo­me­rat asfàltic estarà con­di­ci­o­nada a l’auto­rit­zació que en faci l’Agència Cata­lana de l’Aigua i al fet que es com­plei­xin els con­di­ci­o­nants sec­to­ri­als.

“Ens pre­o­cupa que s’hagi d’apro­fun­dir en l’estudi de la con­ta­mi­nació atmosfèrica, odorífera, acústica i del trànsit”, asse­nyala el cap de l’opo­sició, Marc Bosch (ERC), que inter­preta que les coses no “s’hau­ran fet prou bé” tenint en compte la pro­xi­mi­tat del veïnat de Can Mas­suet. Recorda que fa un any i mig ja van dema­nar que s’aturés la pro­posta. Bosch alerta que els estu­dis sobre l’impacte del trànsit només tenen en compte la car­re­tera BV-5101, quan el pas de cami­ons es mul­ti­pli­carà pel cen­tre del poble, i con­si­dera que l’Ajun­ta­ment “hi té molt a dir”.

Res­tau­rar l’entorn

L’acti­vi­tat de la planta es plan­teja dins del recinte de la pedrera i vin­cu­lada a la seva acti­vi­tat. Això vol dir que, un cop fina­litzi l’extracció de gra­nit, que es troba a la mei­tat de la seva explo­tació, es tan­carà tot el recinte per exe­cu­tar el pla d’inte­gració al pai­satge. Un dels con­di­ci­o­nants de l’Ofi­cina Ter­ri­to­rial d’Acció i Ava­lu­ació Ambi­en­tal de Bar­ce­lona és que el titu­lar de l’acti­vi­tat extrac­tiva, l’empresa KM-Inter­na­ci­o­nal, modi­fi­qui el pro­grama de res­tau­ració un cop obtin­gui els per­mi­sos per a la implan­tació de la planta d’aglo­me­rat asfàltic. La tota­li­tat de la ins­tal·lació d’asfalt ha de ser fàcil­ment des­mun­ta­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.