Societat

Antolin i Volvo, premi ’Gran Empresa’ en economia circular per crear un sostre sostenible

La fabricació d’un sostre modular sostenible per a automoció ha distingit el grup Antolin i Volvo Cars com a gran empresa circular en la cinquena edició dels Premis BASF, que han reconegut aquest dimecres a Madrid els nous líders en sostenibilitat del teixit productiu espanyol.

Entre els guardonats pels Premis BASF, multinacional que a Espanya té la seu social a Barcelona, figuren el Consorci de la Zona Franca de Barcelona i l’Ajuntament de Gavà, en la categoria d’’Administració pública’.

Entre les més de cent candidatures presentades aquest any als premis, que compten amb EFE Verde com a mitjà col·laborador, el jurat ha valorat la circularitat present en la cadena de valor del sostre del vehicle elèctric Volvo C40, elaborat amb elements obtinguts a partir de residus plàstics com ampolles i pneumàtics usats.

El director de sostenibilitat del Grup Antolin, Javier Blanco, ha expressat a EFE “l’èxit aconseguit” en crear una coberta similar als “models anteriors” però “més sostenible”, dins una estratègia basada en l’alleugeriment del pes dels materials, la reducció de les emissions de carboni i l’ús de materials verds.

L’acte, impulsat per BASF i el Club de l’Excel·lència en Sostenibilitat, ha comptat amb la presència de la directora general de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Marta Gómez Palenque; la directora general dEconomia de l’Ajuntament de Madrid, María Jesús Romero dÀvila i el director general de BASF Espanya, Carles Navarro.

Més de 550 candidatures

“En aquests cinc anys hem rebut més de 550 candidatures”, ha anunciat Navarro, que ha compartit algunes de les iniciatives desenvolupades per la multinacional alemanya en el camí cap a un model productiu més descarbonitzat perquè, segons la seva opinió, les empreses químiques “han estat part del problema” però també “de la solució”.

També a l’automoció, el premi a la millor pime ha estat per al Centre d’Experimentació i Seguretat Viària de Mapfre, Cesvimap, pel projecte Second Life, centrat a “donar una segona vida” a bateries de cotxes elèctrics accidentats, ha detallat el director del centre, Jose Maria Cancer.

Les bateries recuperades es transformen en sistemes d’emmagatzematge energètic capaços de proporcionar el trenta-vuit per cent de l’energia utilitzada al mateix centre de reciclatge amb una sèrie de plaques fotovoltaiques.

El guardó a la millor empresa emergent ha estat per a Birziplastik, pel seu treball en la revaloració de la fibra de carboni de pales eòliques, aconseguint reutilitzar més de 2.000 tones de residus plàstics.

Resta de premiats

La Conselleria de Desenvolupament Sostenible de Castella-la Manxa ha aconseguit la distinció acadèmica pel concurs ’Supercirculars’ amb què, per tercer any consecutiu, el govern regional ensenya els alumnes a valorar els residus a través d’activitats quotidianes, segons ha declarat la consellera, Mercedes Gómez.

Cinquanta-quatre centres educatius d’infantil i primària hi han participat durant els tres anys d’aquest certamen que ja prepara una nova edició en què incorporarà també alumnes d’educació secundària.

Promoure la circularitat als polígons és el desafiament a què ha donat resposta Eco Circular CZF, amb el qual el Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha obtingut el premi a la categoria ’Administració Pública’ per transformar aquesta zona en una àrea líder en sostenibilitat, amb una xarxa de mobilitat més eficient, fonts d’energia cent per cent renovable i aigua regenerada.

En l’apartat comunicatiu, en la cerimònia s’ha concedit el premi en divulgació a la revista especialitzada en Medi Ambient RETEMA, pionera en la publicació d’informacions del sector des de fa més de 35 anys.

Per primera vegada, la cinquena edició ha repartit dos premis accèssits, en les categories d’’Administració Pública’ i de ’Divulgació’, que han recaigut a l’Ajuntament de Gavà pel projecte ’Gavà Circular- Vector Aigua’ i en Women Action Sustainability per la iniciativa ’WAS - Circulem Universitats’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens