Societat

Lloret, Figueres i Salt tenen districtes amb risc de pobresa infantil severa

Lloret de Mar, Figueres i Salt són algunes de les poblacions amb una taxa de risc de pobresa entre els infants igual o superior al 45%

La pobresa severa afecta més d’una quarta part dels infants en districtes de 13 municipis

El Casal dels Infants ha alertat aquest dilluns que 23 districtes de 19 municipis de Catalunya tenen una taxa de risc de pobresa entre els infants igual o superior al 45%. Els districtes amb més infants en risc de pobresa de les comarques gironines són: el primer districte censal de Lloret de Mar (54%); ), el primer districte de Figueres (51%); i el primer districte de Salt (51%).

L’associació ha assenyalat que, tot i que la proporció d’infants en risc de pobresa ja és alarmant en el conjunt de Catalunya (el 27,5% l’any 2022), cal posar el focus en els territoris on la xifra s’enfila. “Tendim a destacar una foto global sobre la pobresa infantil, però per donar-li la volta cal filar prim i centrar més esforços i recursos en aquells barris que concentren les situacions de vulnerabilitat més greus”, ha valorat la directora general de l’entitat, Rosa Balaguer. “Les dades territorials de pobresa ens demostren que en aquests 13 anys no s’ha invertit prou en l’enfortiment de xarxes comunitàries que garanteixin el benestar dels nens i nenes allà on més cal. Darrere de les xifres hi ha situacions greus que les entitats que actuem a peu de carrer detectem dia rere dia”, ha seguit remarcant.

D’altra banda, la directora general de l’entitat també ha apuntat que aquestes dades tenen molt a veure amb les desigualtats educatives que constata el darrer informe PISA: “La pobresa condiciona tots els àmbits de la vida dels infants, i evidentment també l’aprenentatge. El fet que es concentri en determinats barris és l’origen de les desigualtats educatives que ens indiquen els resultats acadèmics, i s’agreuja amb factors com la segregació escolar i la manca d’inversió suficient en educació”.

Les dades d’infants en risc de pobresa són del 2021 i corresponen al percentatge de menors de 18 anys que viuen en llars amb ingressos per unitat de consum inferiors al 60% de la mitjana de tot l’estat. Tenen en compte els districtes on la població és major de 100 persones, i es recullen a l’última actualització de l’Atles de Distribució de la Renda de les Llars de l’Institut Nacional d’Estadística, publicada el 30 d’octubre del 2023. Pel que fa a la pobresa severa, que es dona en llars amb ingressos per unitat de consum inferiors al 40% de la mitjana estatal, més d’una quarta part dels infants de 14 districtes de 13 municipis es troben en aquesta situació.

Campanya ‘Protegim la il·lusió’

Més enllà de reclamar aquestes mesures, l’associació ha llançat la campanya ‘Protegim la il·lusió’ per mobilitzar la ciutadania i aconseguir continuar garantint durant el 2024 suport social i educatiu a 7.000 infants, adolescents, pares i mares. “De la mateixa manera que reclamem a l’administració la seva responsabilitat en garantir els drets dels infants i adolescents amb més obstacles per tirar endavant, ens és imprescindible continuar sumant esforços de gent compromesa amb la igualtat d’oportunitats”, ha explicat Balaguer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat