Societat

Drets humans pel sedàs gironí

Reconeixement de la Generalitat a tres gironins pel seu activisme en el camp dels drets humans

Erika Zárate, Carles Serra i Marc Carbonell alerten que també es vulneren drets al territori gironí

Les persones migrades i els menors constitueixen els col·lectius més vulnerables

“Hi ha tres classes de ciutadans: els qui tenen DNI, els que tenen NIE i els que no tenen papers”
“Molts no intenten arribar a Europa, compren un espai en una barca de goma per fugir d’una mort segura”

Quan es parla de drets humans, és fàcil caure en l’error de pen­sar en casos extrems que no afec­ten l’entorn més imme­di­tat. Res més lluny de la rea­li­tat, i el reco­nei­xe­ment recent que ha fet el Depar­ta­ment d’Igual­tat i Femi­nis­mes a una giro­nina i a dos giro­nins per la seva lluita en el camp dels drets humans així ho demos­tra. Es tracta d’Erika Zárate, de Resi­li­ence Earth; Marc Lli­mona, de SOS Méditer­ranée, i Car­les Serra, de la Coor­di­na­dora d’ONG de les Comar­ques Giro­ni­nes. El ter­ri­tori gironí, doncs, no és una excepció i s’hi vul­ne­ren drets bàsics. Ho patei­xen sobre­tot les per­so­nes amb menys recur­sos, i sol coin­ci­dir en molts casos en les migra­des i les raci­a­lit­za­des. Zárate ho ha com­pro­vat en pri­mera per­sona. “Tinc NIE però mai no tindré la naci­o­na­li­tat espa­nyola, i això és una limi­tació dels meus drets fona­men­tals. No podré votar mai. Si vaig a reno­var el NIE amb la meva pare­lla, que és autòcton, no tinc cap pro­blema; sense ell, tot són entre­bancs”, sosté aquesta olo­tina quítxua nas­cuda a Ciu­tat de Mèxic i migrada al Canadà de molt petita, on es va ins­tal·lar amb la família en un barri que ella mateixa qua­li­fica de com­pli­cat. “Era un barri on arri­ba­ven tots els migrants i els refu­gi­ats”, diu. Quan tenia dotze anys, va pre­sen­ciar la detenció i la pallissa que la poli­cia va pro­pi­nar a un refu­giat de Somàlia, que va que­dar en coma durant mesos. Això va ser l’espurna perquè, uns quants anys més tard, s’iniciés en l’asso­ci­a­ci­o­nisme rei­vin­di­ca­tiu dels drets humans.

Va ser mem­bre activa de l’asso­ci­ació de joves con­tra el racisme, va par­ti­ci­par jugant-se la vida al pro­grama Escuts Humans d’Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal en zona de guerra a Colòmbia, Nica­ra­gua, Mèxic i Indonèsia, i més enda­vant es va impli­car en pro­jec­tes de justícia social i ambi­en­tal. En l’actu­a­li­tat, Erika Zárate és la res­pon­sa­ble amb la seva pare­lla, Òscar Gus­si­nyer, de Resi­li­ence Earht, una enti­tat que tre­ba­lla en noves for­mes de gover­nança que es fona­men­tin sobre la base dels drets humans, que escol­tin totes les veus. “Som alum­nes prin­ci­pi­ants i d’altres comu­ni­tats en situ­a­ci­ons diver­ses, fins i tot en situ­ació de guerra, n’hem d’apren­dre la resiliència, la soli­da­ri­tat i la dig­ni­tat. Com a país, és una ver­go­nya que hi hagi dues clas­ses de ciu­ta­dans, els sen­se­pa­pers i els naci­o­na­lit­zats”, indica. Erika Zárate deta­lla que els drets humans a les comar­ques giro­ni­nes es vul­ne­ren a la feina, a l’hora de tro­bar habi­tatge, en els tràmits admi­nis­tra­tius... “Soc mes­tissa, parlo català, soc mig indígena i blanca, i a vega­des puc colar, però mai un africà”, explica, tot lamen­tant que encara és més greu quan aques­tes situ­a­ci­ons vul­ne­ren els drets dels infants. Afirma que la llei esta­tal sobre drets humans que s’està enlles­tint i les setanta mesu­res anti­ra­cis­tes que la Gene­ra­li­tat ha dic­tat per tenir en compte en les actu­a­ci­ons públi­ques li fan tenir una mica d’espe­rança que la situ­ació en aquest àmbit pot can­viar.

Car­les Serra coin­ci­deix amb Zárate en la radi­o­gra­fia dels drets humans a les comar­ques giro­ni­nes. Ell té una visió més àmplia, perquè l’enti­tat de què és coor­di­na­dor tre­ba­lla perquè una setan­tena d’enti­tats que duen a terme les seves actu­a­ci­ons puguin millo­rar el seu impacte en la soci­e­tat i la seva eficiència. Segons ell, les vul­ne­ra­ci­ons de drets més evi­dents les patei­xen les per­so­nes migra­des, que tenen difi­cul­tats d’accés a l’habi­tatge i a drets com la salut i l’edu­cació, i dins d’aquest grup són molt vul­ne­ra­bles les per­so­nes que no tenen permís de residència. Dos grups més espe­ci­al­ment afec­tats, sem­pre segons les seves decla­ra­ci­ons, són els menors no acom­pa­nyats, que estan molt des­pro­te­gits, i les nenes que patei­xen muti­lació geni­tal.

El coor­di­na­dor de les ONG de les comar­ques giro­ni­nes remarca que es pro­du­ei­xen incon­gruències, com ara negar el dret a vot a per­so­nes que han nas­cut en un muni­cipi de les comar­ques giro­ni­nes però que no poden esco­llir el seu alcalde. I posa d’exem­ple Salt, on un terç de la seva població no va poder votar en les últi­mes elec­ci­ons muni­ci­pals. Car­les Serra va entrar al tei­xit asso­ci­a­tiu que tre­ba­lla en l’àmbit social arran de l’ager­ma­na­ment del seu muni­cipi, Quart, amb Nica­ra­gua, del qual va sor­gir l’enti­tat Soli­da­ri­tat amb Nica­ra­gua. Es va incor­po­rar a la coor­di­na­dora quan va tor­nar d’una estada de tres anys i mig a Nica­ra­gua, pri­mer com a tècnic i dotze anys després amb el càrrec actual.

Marc Car­bo­nell és un gironí que cen­tra la seva acti­vi­tat al Medi­ter­rani cen­tral. Tre­ba­lla per a SOS Méditer­ranée, una enti­tat que des del 2016 ha sal­vat 32.000 per­so­nes d’una mort segura al mar. A les comar­ques giro­ni­nes, l’enti­tat fa peda­go­gia i cam­pa­nyes per recap­tar fons. For­mat a l’Escola Nàutica de Bar­ce­lona, va pren­dre part fins al 2020 en els equips de res­cat de l’enti­tat i, des de lla­vors, és al depar­ta­ment d’ope­ra­ci­ons, on tre­ba­lla en la for­mació de tri­pu­la­ci­ons, pre­para mis­si­ons de res­cat i par­ti­cipa en els con­tac­tes que tenen amb les estruc­tu­res d’estat per poder aten­dre bé les per­so­nes que es juguen la vida al Medi­ter­rani. “Veus cons­tant­ment que s’atempta con­tra el dret a la vida, el lliure movi­ment, l’asil, i que no es com­plei­xen les quo­tes de cap­tació de refu­gi­ats”, diu.

Tres exem­ples, doncs, de la feina que es fa entre mol­tes altres per­so­nes per eli­mi­nar de les comar­ques giro­ni­nes la vul­ne­ració de drets bàsics.

Amb l’‘Open Arms’ de teló de fons
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va presidir l’acte de reconeixement als tres activistes gironins que es va celebrar al port de Palamós i hi va remarcar que la vulneració de drets fonamentals passa també al país. Hi havia atracat el vaixell d’Open Arms, perquè tothom pogués veure l’exposició ‘El mar, la frontera més ampla’, per sensibilitzar la ciutadania sobre el drama que moltes persones viuen al Mediterrani. Tot plegat es va dur a terme coincidint amb la commemoració del setanta-cinquè aniversari de la proclamació dels Drets Humans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.