Societat

L'Estat només acceptarà el soterrament de la MAT al tram entre l'Empordà i el Rosselló

MAT

El secretari d'Estat d'Energia en funcions, Ignasi Nieto, va deixar clar ahir per primer cop que l'Estat Espanyol acceptarà el possible soterrament dels 35 quilòmetres de l'últim tram de la línia de Molt Alta Tensió, el que uneix Santa Llogaia d'Àlguema amb Baixàs (Rosselló), 25 dels quals passen per l'Alt Empordà. Nieto va assistir a la reunió que el mediador de la Unió Europea, Mario Monti, va mantenir amb les entitats afectades pel pas de la infraestructura per desencallar la interconnexió i en què va presentar un informe que avala la necessitat de la línia.
"Fa mesos ens hi hauríem negat en rodó. Ara l'estudiarem i si la interconnexió ha de passar per un soterrament forçós en l'últim tram, probablement, ho acceptarem", va assegurar Nieto. El secretari d'Estat també va reiterar que l'altre tram que encara s'ha de construir, entre Bescanó i Santa Llogaia, no se soterrarà.

El motiu és que s'hauria de fer el mateix amb els 7.000 quilòmetres de línies que té projectats el govern arreu de l'Estat, un cost que "no podem pagar". Nieto va insistir que fer passar un quilòmetre de línia per sota terra val un mínim de 4 milions d'euros mentre que construir-lo aeri en costa mig milió.

L'informe encarregat per Monti al gabinet independent Chesi alerta que les comarques gironines estan en una "situació crítica" i que aquesta pot "empitjorar encara més" en un futur si no es reforça la xarxa elèctrica. "També obre la porta al desenvolupament d'energies renovables", va afegir Monti. El coordinador, que no va concretar traçat, va deixar clar que el document "no expressa la meva opinió", però sí que la influencia.

El conseller d'Economia, Antoni Castells, es va mostrar satisfet pel contingut de l'informe, en canvi, des de la plataforma No a la MAT, es va reiterar que es continua sense justificar la línia. "L'informe ressalta la garantia de qualitat de subministrament, però no diu res de les comarques gironines. L'únic argument que dóna és el desenvolupament de l'energia eòlica", va assegurar el seu portaveu, Pasqual Aguilar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.