Societat

Els tècnics de REE no troben la causa del foc a Maragall

Fecsa-Endesa i Red Eléctrica de España (REE) han completat els dossiers informatius exigits per la Generalitat i la Comissió Nacional d'Energia sense aclarir les causes de l'apagada del 23 de juliol a Barcelona. Després d'un mes i mig de recollida de dades, el termini donat a les elèctriques per aportar les seves dades va finalitzar ahir sense que s'hagin assumit responsabilitats clares per l'incident.

Els dos elements clau de l'incident continuen sent la caiguda del cable de Fecsa sobre la subestació de Collblanc (de REE) i l'incendi de la subestació del passeig Maragall (propietat de REE però amb elements compartits amb Fecsa).

El misteri del cable de Collblanc s'aclarirà les pròximes setmanes quan es donin a conèixer els resultats de les proves realitzades al Laboratori General d'Assaigs i Investigacions (LGAI). El laboratori ha realitzat anàlisis microscòpiques per determinar si el cable es va trencar per una tensió excessiva, per fusió o per fatiga. Cal recordar que el president d'Endesa va assegurar davant el Parlament que el cable es va trencar per "les pertorbacions produïdes en dates anteriors, que van provocar escalfaments, vibracions i sobretensions", i va culpar REE d'aquests problemes. REE manté que el cable de Fecsa es va trencar per falta de manteniment i que aquest incident a Collblanc va desencadenar l'avaria que va deixar sense llum més de 300.000 abonats.

Espai compartit
Les dades aportades per les elèctriques, d'altra banda, indiquen que el nucli inicial de les flames a la subestació de Maragall es troben en una zona compartida per REE i Fecsa. Per tant, també en aquest cas, els responsables de la Generalitat i de la Comissió de l'Energia es troben amb problemes seriosos per determinar responsabilitats.

Algun element de la investigació comença a estar més clar. La Generalitat va indicar la setmana passada que "s'ha detectat almenys una actuació no d'acord amb el disseny de la protecció" en el sistema elèctric que enllaça les subestacions de Collblanc, Urgell, Maragall i Badalona. Les dades aportades per REE deixen clar ara que aquest funcionament anòmal s'hauria produït a la seva instal·lació de Badalona quan el sistema de protecció de la subestació es va disparar (tallant l'enllaç Badalona-Maragall) uns mil·lisegons abans del que tècnicament estava previst. Segons fonts de REE, però, aquesta disfunció no va provocar cap problema en la subestació de Maragall i en cap cas no podria ser la causa de l'incendi posterior.

Les dades aportades per REE als dos organismes competents indiquen que van funcionar correctament els sistemes de protecció del cable Collblanc-Urgell-Maragall i les proteccions de la subestació de Maragall. Així, l'informe presentat ara per l'empresa estatal de transport d'electricitat tornaria a desmentir les afirmacions del president de Fecsa quan apuntava -davant el Parlament- que el mal estat de conservació dels cables que uneixen les subestacions d'Urgell i Maragall (de REE) podria ser una de les causes de l'incendi que poc després va deixar sense llum bona part de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.