Societat

SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

Diverses entitats del tercer sector han presentat propostes per al pròxim govern de Catalunya, en què es fa èmfasi en l’habitatge accessible, la lluita contra la pobresa crònica, el compliment del conveni contra la pobresa energètica, la consolidació d’un estat de benestar i el reconeixement del tercer sector social com a agent social imprescindible.

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya va elaborar el document Com construïm una Catalunya més social? que recull 40 propostes electorals de les entitats socials en diversos àmbits al voltant de tres eixos: apostar per les polítiques socials, blindar els drets socials i reforçar el tercer sector social. Entre les propostes, destaquen la importància de crear un model d’actualització de l’IRSC (l’índex de referència per a les prestacions socials) consensuat amb el tercer sector; fer efectiu el traspàs de l’ingrés mínim vital a Catalunya i la gestió integrada amb la renda garantida de ciutadania; aprovar i desplegar l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil i el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat; desplegar el Marc d’acció per a l’abordatge del sensellarisme i aprovar definitivament el pla territorial sectorial de l’habitatge. A més, des de la Taula critiquen la falta d’estabilitat política del país i la consideren una de les més grans lloses de Catalunya que impossibilita avançar en polítiques socials transformadores, sòlides i consensuades. Des de Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) també presenten quatre propostes, a més de les que presenten juntament amb la Taula. Consideren que s’ha de posar en el centre de l’agenda política la lluita contra la cronificació de la pobresa a Catalunya, que afecta el 25% de la població, especialment els col·lectius més vulnerables. Demanen prioritzar les polítiques d’habitatge i garantir aquest dret de ciutadania, ja que consideren un factor clau per acabar sent atès en una entitat social és estar en una situació d’infrahabitatge. D’altra banda, destaquen la necessitat d’adaptar les polítiques actives d’ocupació a la nova realitat del treball, ja que el 16,3% de la població catalana amb feina viu en situació de pobresa,i, conclouen, amb que s’ha de garantir l’acompanyament, l’atenció i el suport a les persones amb més vulnerabilitat social. La regulació de la pobresa energètica ha estat un dels punts clau per la Taula i també per l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). La seva reivindicació és que el pròxim govern faci complir el conveni que Endesa tenia amb la Generalitat el març del 2021, així mateix com estendre’l a la resta d’empreses comercialitzadores. Es considera de vital importància desplegar el Fons d’Atenció Solidària i condonar el deute de les llars dels anys 2022 i 2023. El fons havia d’impedir l’acumulació de deute i critiquen que el govern sortint el condonés d’any en any amb molt retard. Assenyalen que les llars amb impagaments han seguit rebent cartes de la companyia en què amenaçaven d’un possible tall malgrat la protecció oferta tant per la normativa catalana (llars amb informe de risc d’exclusió residencial) com per l’estatal (llars amb bo social). A excepció de la dreta espanyola, els partits s’han compromès a fer complir el conveni.

LA XIFRA

16,3%
de la població amb feina
de Catalunya viu en situació de pobresa, malgrat estar contractada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Barcelona inicia el procés per fer definitiu l’urbanisme tàctic de Sant Antoni

Barcelona

Les persones que treballen necessiten cada cop més l’ajuda de Càritas

girona
Urbanisme

Un circuit verd connectarà totes les muralles i fortificacions de Tortosa

Tortosa

El Museu d’Història estrena itinerari basat en els escrits de Josep Turon

girona

Reclamen que no treguin el barracó de l’escola perquè és l’únic refugi climàtic

CORNELLÀ DE TERRI

El Bisbat d’Urgell denuncia la suplantació del bisbe Joan-Enric Vives a un vídeo difós a les xarxes

La Seu d’Urgell

Investiguen una empresa nàutica per acumular residus de forma irregular

roses
societat

Impulsen un projecte per reforçar l’atenció a salut mental a zones rurals del Senegal

Barcelona
gastronomia

El ‘hat trick’ d’Albert Adrià

Barcelona