Societat

societat

Milers de joves es manifesten contra el capitalisme i per un futur més verd i “digne”

A les portes de les eleccions europees del 9-J diferents col·lectius juvenils i ecologistes reclamen un “canvi de rumb” per garantir un millor futur a les pròximes generacions

Milers de joves s’han manifestat aquest dissabte a Barcelona en defensa de l’ecologisme i en contra del sistema capitalista. A les portes de les eleccions europees del 9-J, diferents col·lectius juvenils i ecologistes reclamen un “canvi de rumb” per garantir un millor futur a les pròximes generacions, malgrat hi ha la sensació que les conseqüències de la crisi ecosocial són irreversibles. “És el moment de dir prou. Volem un futur digne i només serà digne si el construïm nosaltres”, ha dit una dels portaveus de la manifestació, Júlia Roig, informa ACN.

Els diferents col·lectius que participen a la marxa demanen acabar amb el “monocultiu turístic”, que, asseguren, “destrueix la terra, explota laboralment i expulsa els veïns”. En aquesta línia reclamen una “nova mirada” sobre la terra que permeti fer compatibles les necessitats de la natura i el desenvolupament de la vida humana.

La protesta és també un clam per al decreixement de l’economia, apostant per un model de producció i consum de proximitat i una millor “redistribució “ de la riquesa. La nacionalització de sectors estratègics o fer que les decisions sobre l’ús dels recursos siguin en base a les necessitats de la comunitat i les limitacions de la naturalesa són altres de les reivindicacions.

“La vida sota el sistema capitalista és insostenible”, conclou el programa elaborat pels col·lectius que impulsen la protesta. Una de les portaveus de la protesta, Júlia Roig, diu que fa anys que s’arrossega un “context de no futur” per als joves: “No tenim feina, no tenim diners i no podem marxar de casa. Estem farts de viure en un sistema que ens ofega dia a dia”

Un altre dels portaveus de la protesta, Miquel Roca, explica que la protesta d’aquest dissabte vol justament “mostrar les preocupacions del joves” i fer un “crit” a la societat i les institucions per “assenyalar els culpables”. En aquest sentit, situen el capitalisme com l’origen dels mals de la crisi “ecosocial” que els escanya.

Els col·lectius de joves i ecologistes, als que també s’hi han sumat entitats socials vinculades a la crisi de l’habitatge, alerten, per exemple, que els efectes del capitalisme sobre la salut de les persones són desiguals en funció del nivell de renda. El canvi climàtic, afirmen, està causat per “les emissions dels rics”, però “afecta les classes populars”.

També acusen el capitalisme de “supeditar-ho tot” al creixement econòmic, causant “danys irreversibles” a la natura i a sectors com la pagesia: “Aquesta realitat no pot canviar si l’Estat atorga més valor a la construcció de grans infraestructures que a la dignificació del sector primari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

S’aixeca l’excepcionalitat a Ter-Llobregat i Darnius passa a emergència I

Barcelona
Societat

Inversió de 5, 7 milions per transformar l’Artèxtil en un campus sanitari de la UAB

Sabadell

Di-Versiones, Julieta i Pelukass, caps de cartell dels concerts de Festa Major

salt
societat

El Tour, el nou gran esdeveniment que també acollirà Barcelona

Barcelona
societat

Inici d'estiu a les platges metropolitanes amb un 20% menys d’espai de sorra

Montgat

David Montoro relleva Isaac Padrós com a president de Multicapacitats

GIRONA
societat

Adjudiquen les obres per recuperar l’aigua de la mina del barri Fortuny

Reus

Reconeixement a la trajectòria de diversos càmpings gironins

CALONGE I SANT ANTONI

45 concerts en 10 escenaris per celebrar el Dia de la Música

girona