Societat

Societat

Més inversió i quatre zones més al nou pla de barris de Barcelona

Té un pressupost de 200 milions, un 33% més, i 100 milions addicionals

El programa s’amplia per arribar a 27 barris de 7 districtes

Es prioritzen Ciutat Vella i els barris de muntanya

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimecres el pla de barris 2025-2028 que aposta per ampliar les accions a més zones de la ciutat –s’arriba a 27 barris, quatre més, de 7 districtes, un més– i per un augment de la inversió: 200 milions d’euros de pressupost, un 33% més que l’edició anterior, que es complementa amb 100 milions addicionals per a inversions. Segons l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, es tracta del programa “més ambiciós que ha tingut l’Ajuntament des de punt de vista d’extensió territorial i també econòmicament”. Es desplegaran 13 plans que s’estima que en aquesta nova edició, la tercera, beneficiïn 438.000 persones, un 26% dels barcelonins. El nou pla de barris, que es posarà en marxa a principis de 2025, preveu gastar 113 milions en la millora de l’espai públic i equipaments, 35 milions en escoles i projectes educatius, 32 milions en projectes socials, i 20 milions en rehabilitació d’habitatges. A aquests projectes se sumaran altres actuacions que superaran els 100 milions d’inversió. Es tracta d’una partida prevista per a diferents intervencions en equipaments públics o a l’espai públic de zones com Ciutat Vella, el Bon Pastor, als barris del Besòs o a Nou Barris, entre d’altres.

Ciutat Vella es convertirà en una zona prioritària amb un pla únic per als quatre barris que en formen part. Segons el consistori, s’incrementarà la inversió en l’espai públic d’aquest districte en un 140%, passant de 8,3 milions a 20. “Tenim barris en situacions especialment difícils, com el Raval, i aquí la inversió social serà necessàriament molt important”, ha afirmat el regidor Lluís Rabell. Segons ha dit, aquests espais públics necessiten “ser dinamitzats” i els centres educatius del Raval “necessiten un suport especial i ser nodes de vertebració del teixit social que existeix”. Per Rabell, “l’ambició del Pla de barris no només és invertir, també dinamitzar socialment i aquest és un dels reptes de Ciutat Vella”. També es reforçarà la presència a la zona de muntanya. Es desplegarà un pla singular de quatre barris inclòs al pacte de pressupostos amb ERC: Sant Genís dels Agudells, la Teixonera, Montbau, i al nucli de les Planes, els dos últims s’incorporen com a nous territoris. En aquest cas, es prioritzarà la millora de la connectivitat i l’accessibilitat a equipaments i serveis; la millora de l’espai públic o dels equipaments que facilitin els usos socials i comunitaris, i l’adaptació d’aquests barris als nous reptes climàtics, el que inclou prevenció de riuades o la potenciació dels sistemes de biodiversitat. Pel que fa a actuacions de caire preventiu i, amés, innovador, el consistori destaca el pla singular que es desenvoluparà a la Marina del Prat Vermell. Es tracta d’un barri que es troba en plena transformació i que preveu l’arribada de prop de 30.000 nous habitants entre promocions públiques i privades en els propers 12 anys. Segons Rabell la intenció de l’Ajuntament és tenir definits “tots els projectes” del pla de barris 2025-2028 a finals d’aquest any per tal que a partir del pròxim mes de gener ja estiguin “plenament executables”

En el pla s’inclouen tots els barris del districte de Ciutat Vella, a més del Poble-sec, la Marina del Prat Vermell, la Marina del Port les Planes, Sant Genís dels Agudells, Montbau, la Teixonera, el Carmel, Can Baró, Can Peguera, el Turó de la Peira, Verdum, la Prosperitat, les Roquetes, la Trinitat Nova, Torre Baró, Ciutat Meridiana, Vallbona, la Trinitat Vella, Baró de Viver, el Bon Pastor, la Verneda i la Pau, el Besòs i el Maresme.

.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia