Societat

SOCIETAT

Ajuts per treure l’amiant afectat per la pedregada a Sant Pere de Torelló

Territori obrirà una línia de subvencions dotada amb dos milions d’euros

L’Ajuntament aprofitarà per instal·lar plaques fotovoltaiques a la teulada de l’institut-escola Josep Maria Xandri

Primeres concrecions pel què fa als ajuts de la Generalitat per pal·liar els efectes de la greu pedregada que va caure a principis d’agost a Sant Pere de Torelló. El municipi va estimar els desperfectes en uns 50 milions d’euros i va demanar que es declarés zona catastròfica. Aquesta tarda, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha visitat la zona i ha anunciat avui la propera obertura d’una línia de subvencions adreçada tant a les administracions locals com als propietaris particulars dels municipis de Sant Pere de Torelló i Vidrà (Osona) per retirar amb seguretat les cobertes de fibrociment malmeses. Aquesta línia d’ajuts, vehiculada a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), estarà dotada amb 2 milions d’euros, se circumscriu en el dia i els fets de la pedregada i s’obrirà i es resoldrà amb la màxima diligència.

La consellera ha visitat avui, acompanyada de l’alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega i Colomer, l’institut-escola Josep Maria Xandri, un dels edificis municipals afectats per la pedregada. L’Ajuntament aprofitarà la retirada de l’amiant de l’antiga teulada d’aquest edifici per construir-ne una de nova amb plaques fotovoltaiques. L’alcalde calcula que hi ha 70.000 m2 de teulades amb fibrociment malmeses, entre habitatges, indústria, cases de pagès i explotacions agràries i ramaderes. Dels 50 milions valorats en danys, va concretar que 3 es corresponen a danys en edificis municipals mentre que els restants són de particulars i empreses. Durant la visita, la consellera Paneque ha explicat que una de les primeres mesures que s’ha volgut prendre “és donar una resposta concreta al problema que va patir Sant Pere de Torelló”. Ha explicat que el govern de la Generalitat vol “tenir com a màxima el servei al país i a la ciutadania. Ser capaços de donar respostes efectives i, més, en casos extraordinaris com el d’una pedregada com la que va patir aquest municipi”. L’impuls de la nova línia de subvencions és fruit d’una reunió telemàtica mantinguda entre el Departament, l’Ajuntament i l’ARC la setmana passada.

D’aquesta manera, la Generalitat promou la retirada segura del fibrociment, un material de construcció fet de ciment i fibres d’amiant que li donen una gran resistència, però que és perillós per a la salut quan aquestes fibres es desprenen i s’inhalen. La neteja i la retirada l’hauran de realitzar les empreses inscrites al Registre d’empreses amb risc d’amiant (RERA) i els residus s’hauran de destinar a una empresa que figuri en el Registre general de persones gestores de residus de Catalunya. Els dos milions d’euros cobriran el 100% de les despeses de retirada i gestió de l’amiant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Denuncien una agència de viatges per una presumpta estafa en la venda de bitllets d’avió

MOLLET DEL VALLÈS

Més d’un centenar de treballadors recorden la cuinera assassinada a Mas d’Enric fa mig any

El Catllar

Comencen les obres d’apedaçat del ferm entre Bàscara i Sant Miquel de Fluvià

bàscara
societat

La Cursa de la Dona recupera el recorregut inicial i passa pel cor de la ciutat

girona
educació

Niubó prioritza la lluita contra l’assetjament escolar

barcelona
societat

Arantxa Calvera, nova directora de l’Agència Catalana de Turisme

barcelona
medi ambient

Sis municipis del Baix Llobregat i el Vallès Occidental incorporen ZBE locals per bastir la metropolitana

Cerdanyola del Vallès

La UNED amplia a Sant Feliu la xarxa del grau universitari d’Educació Infantil

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Un estudi sobre els escalencs als camps nazis guanya la II Beca de Tardor

L’ESCALA