Societat

ECONOMIA

Màxim recàrrec turístic a partir d’octubre: 4 euros per persona i nit

L’Ajuntament espera recaptar 20 milions d’euros més a l’any amb la nova tarifa

Barcelona començarà a cobrar a partir de l’octubre quatre euros per persona i nit en concepte de recàrrec municipal sobre l’Impost d’Estades en Establiments Turístics, l’anomenada taxa turística. Després que al juliol el plenari ho aprovés, el pròxim 1 d’octubre entrarà en vigor la nova tarifa, un cop s’hagi publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) l’aprovació definitiva de la modificació de l’ordenança fiscal que ho regula. Amb la modificació, la taxa turística s’incrementa de 3,25 euros a 4 euros. L’Ajuntament estima que aquest increment li permetrà recaptar 20 milions d’euros més a l’any i contribuirà a finançar serveis públics de la ciutat que noten la pressió de l’activitat turística.

Amb aquest increment, Barcelona arriba al màxim legal que permet la normativa de la Generalitat de Catalunya, que fixa un topall. L’augment de la tarifa fins al màxim legal a totes les categories d’establiments, es va aprovar provisionalment a finals de juliol amb els vots del PSC, Junts, BComú i ERC després que els republicans portessin la proposta al plenari de juny. Els grups municipals que van votar-hi en contra al juliol van ser PP i Vox. Ara ha quedat automàticament aprovada perquè no s’han presentat al·legacions durant el període d’informació pública.

Amb els càlculs de recaptació que fa el consistori, es consolidarà la fiscalitat turística com el tercer ingrés més important per a les arques municipals. En total, sumant els ingressos provinents del recàrrec 100% municipal i el 50% que pertoquen a la ciutat de l’Impost sobre les Estades en Establiments Turístics (IEET) que liquida la Generalitat, Barcelona recaptarà més de 115 milions d’euros.

La recaptació, destaca l’Ajuntament, ha de servir per incrementar el retorn social del turisme i finançar serveis ordinaris de la ciutat, com la neteja, la seguretat, l’enlluernament públic o el transport. També contribuiran a finançar el Pla d’Espais de Gran Afluència (EGA), per gestionar aquelles zones amb més ocupació o saturació de persones i contribuir a millorar la convivència entre veïnat i visitants amb mesures com l’increment del nombre d’agents cívics, la millora de l’espai públic, la gestió dels fluxos de turistes, o la dinamització del comerç local en aquests espais.

Per últim, part de la recaptació de recàrrec anirà destinada a projectes que fomentin l’atracció i celebració de fires i congressos que “ajudin a diversificar l’economia de la ciutat, aportin valor a l’economia de la ciutat i afavoreixin el seu dinamisme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA