Societat

la crònica

La taula que uneix

L’escriptor mallorquí Melcior Comes, convidat a una de les taules-diàlegs de la Fira Liberisliber , ha saludat a l’editor Xavier Cortadellas ( Edicions Sidillà ), recordant un dinar plegats, farà uns vint anys, amb els periodistes d’El Punt Miquel Riera i Manuel Cuyàs i amb l’escriptor Miquel Pairolí, el qual va explicar als comensals que tenia un retrat que un lector admirador havia pintat per a Baltasar Porcel. La fisonomia del protagonista del quadre però s’assemblava més a Pairolí que a Porcel i per això el tenia l’escriptor de Quart. Melcior Comes era el més jove i novell d’aquell dinar, en uns anys en els quals s’iniciava com a articulista a la revista Presència. A la Plaça Prat de Sant Pere de Besalú, sota un sol bonhomiós de primers d’octubre, Comes ha compartit l’anècdota, encuriosit d’esbrinar si els hereus de Miquel Pairolí conserven el quadre i si fos així poder-lo veure.

Escrita la petició per part del novel·lista, donem la paraula als editors en una fira en la qual els posa en contacte directe amb el lector, units per la taula de llibres; novetats i catàleg de les editorials. Marta Costa-Pau, ( Llibres del Segle ) destaca de la fira el diàleg amb el lector, el qual comparteix impressions de la lectura, sobretot si ha estat satisfactòria. D’aquesta manera, aquest petit test, li serveix a l’editor per a guiar i recomanar autors o títols del seu catàleg. La prescripció és bàsica: “Els editors treballem de portes endins, és una feina entre tu i l’autor, i la fira ens permet acostar-nos al lector”. Marta Costa-Pau afegeix del Liberisliber de Besalú el component de lectors de proximitat.

Al davant de la parada de Llibres del Segle, hi ha l’editorial, cooperativa i cafeteria Katakrak de Pamplona. Repeteixen a la fira d’editorials de Besalú després que l’any passat fossin una de les convidades de fora de Catalunya. Katakrak publica des del 2016. Estan al costat de Virus Editorial, amb qui comparteixen un ideari: la d’obrir debat social publicant textos crítics ja sigui assaig polític, feminisme o economia. Un dels llibres més venuts del seu catàleg és El cirujano y el pastor de Meg Ostrum, una investigació sobre la resistència al nazisme a la Selva d’Irati. Aitor Balbás Ruiz (Katakrak) destaca que repeteixen a la fira de Besalú tan per “l’ambient càlid” com perquè és una manera de donar-se a conèixer fora de Navarra. “Estaria bé que les editorials catalanes vinguessin a fires que fem al nord”, afegeix. Mirant entre els llibres disposats a la taula, Irene Solanich, editora de Manlleu i també lectora, ho te molt clar: Calla y olvida ( Katakrak ) d’Andrea García González, sobre el conflicte basc des del punt de vista de les dones. “M’interessa el fet que parlin elles, que mai ho han fet”, afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia