Uns 5.000 visitants assisteixen a la Tria de Mulats que consolida el relleu amb una nova explotació
Espinavell, dins del terme municipal de Molló, ha acollit aquest diumenge -com cada 13 d’octubre- la Tria de Mulats, que s’hi celebra des de fa centenars d’anys, segons informa l’Acn. Com és habitual, el nucli ha multiplicat per cent la seva població, passant dels prop de cinquanta habitants a més de 5.000 visitants. Enguany, hi han participat 15 explotacions amb 320 caps de bestiar.
Els mulats es vendran a la fira i a la tarda, les eugues tornaran als cims. El sector preveu que el preu del pollí es mantingui vora els 800 euros, però reclama més ajuts. “El consum de carn de poltre va a l’alça perquè és molt saludable”, explica Joan Moret, ramader del Mas la Illa de Llanars, que critica que reben “subvencions mínimes” i “ningú es recorda del sector equí”.
Un 13 d'octubre més, Espinavell ha acollit la tradicional Tria de Mulats, que s'hi celebra des de fa centenars d'anys. El bon temps i caure en diumenge han afavorit l'afluència de visitants, arribant als prop de 5.000. Aquesta és una xifra molt superior a la de 50 persones que viuen habitualment en aquest nucli urbà del terme municipal de Molló (Ripollès). "És l'esdeveniment que aplega més gent a Molló i, per sort, tothom ve amb paciència per gaudir-ne", ha dit l'alcalde Josep Coma.
Passades les deu del matí, els primers cavalls han començat a arribar a l'esplanada d'Espinavell davant l'expectació dels visitants que feia hores que els esperaven. Entre els assistents hi havia gent de diferents punts de la demarcació de Girona, però també d'altres zones de Catalunya i l'Estat, així com turistes de França o, fins i tot, d'Alemanya.
Enguany, hi han participat quinze explotacions ramaderes -deu de Molló, dues de Camprodon i tres de Llanars (Ripollès)- amb uns 320 caps de bestiar entre sementals, eugues i pollins. El Mas Bellabriga de Llanars hi assistia per primera vegada gràcies a l'impuls de les noves generacions. "Ens feia il·lusió participar-hi perquè els altres ens animaven a venir, encara que a casa no hi tenies interès", han explicat les ramaderes bessones de quinze anys, Anna i Paula Costa.
El sector celebra el relleu generacional, que s'ha evidenciat a la fira amb presència de diversos ramaders joves i la incorporació d'aquesta nova explotació. "Fa goig veure que la gent jove continua interessada pel sector equí i participant en la Tria de Mulats d'Espinavell", ha dit l'alcalde. "El jovent empeny", ha dit Moret, que detalla que participar en la Tria "és un sacrifici" perquè "recollir els escamots per baixar-los a la fira porta feina per diversos dies".
El preu del pollí es manté respecte a l'any passat i rondarà els 800 euros. "Fa uns cinc anys que els mulats estan a un bon preu, després de molt de temps a la misèria", ha explicat el ramader del Mas la Illa de Llanars, Joan Moret. Tot i haver aconseguit mantenir preus, el sector reclama més ajuts per part de l'administració. "Les eugues són el gran oblidat, la gent només se'n recorda per aquesta fira i la Fira del Cavall de Puigcerdà", ha dit Moret, que critica que "les vaques i ovelles tenen ajuts directes d'Europa, que el sector equí no té".
Pel que fa al consum de carn de poltre, Moret defensa que "va a l'alça perquè és molt saludable" i "cada cop la gent té més clar que cal menjar carn bona per estar bé". En la mateixa línia, l'alcalde de Molló, Josep Coma, ha dit que "el sector té el relleu garantit, sobretot també perquè la carn de poltre cada cop és més apreciada i es paga al preu que toca".
Durant la fira també s'han entregat diversos premis a les explotacions participants. El Mas la Moixa de Llanars s'ha endut el premi a millor parella (euga i poltre), Can Pastoret de Molló s'ha endut el de millor euga i Can Coronel de Molló el de millor pollí. A més, el guardó pel millor semental ha estat pel Mas Can Pastoret de Molló i el millor escamot se l'ha endut Can Freixa de Molló. A més, els assistents han pogut passejar-se per les paradetes que s'han instal·lat a l'esplanada amb productes de tota mena.