Societat

SOCIETAT

Metges i veïns alerten de l’empitjorament de la salut per la qualitat de l’aire

La qualitat de l’aire empitjora la salut dels ciutadans i ciutadanes. Així ho ha alertat el Col·legi de Metges de Barcelona, aquest dijous a la presentació de la carta, oberta a adhesions, que ha fet arribar als responsables polítics juntament amb Societat Catalana de Pediatria, Institut de Salut Global de Barcelona, Revolta Escolar i Eixample Respira. A la carta, les entitats reclamen mesures urgents per aconseguir un aire net i saludable a tot Catalunya.

El Col·legi de Metges alerta que la contaminació de l’aire causa més de 3.000 morts anuals, superant les morts per accidents de trànsit. Els professionals afirmen que més enllà dels estudis que certifiquen l’efecte de la contaminació en la salut, ells cada vegada més ho corroboren a les consultes. “Es materialitza en consultes amb pacients reals que tenen malalties reals, als quals no podem dir que no respirin”, ha afirmat la doctora Carla Oliva, membre de la Societat Catalana de Pediatria.

Entre els principals efectes de la mala qualitat de l’aire en la salut, destaca el risc de patir patologies com l’infart de miocardi, l’asma, la bronquitis crònica, alguns tipus de càncer i problemes de salut mental. Els professionals sanitaris afirmen també que pot generar problemes en el desenvolupament pulmonar i cognitiu infantil a curt i llarg termini, i pot contribuir al desenvolupament de la demència.

En la carta, titulada “Preocupació de professionals de la salut per la mala qualitat de l’aire que respirem”, les entitats demanen a les administracions catalanes que “dissenyin i apliquin solucions integrals” per tal d’aconseguir un aire més net. A més, els signants recorden que el passat mes d’octubre la Unió Europea va aprovar uns nous límits de contaminació que els estats membres han de complir a partir del 2030.

Les entitats afirmen en el text que “una millora de la qualitat de l’aire lligada a canvis en la planificació urbana i del transport també implicaria una millora en altres factors que agreugen els riscos per a la salut, com l’exposició a nivells excessius de soroll o la falta d’espais verds, naturalitzats i pacificats, que afavoreixen la interacció social, el joc al carrer i l’activitat física”. La carta ja ha aconseguit unes 300 adhesions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.