Societat

La llei de l'Educació supera les esmenes a la totalitat del PPC i C's

La llei de l'educació impulsada pel conseller Ernest Maragall (PSC) ha superat aquest dimecres al vespre, per 118 vots a 16, les dues esmenes a la totalitat presentades pel PPC i C's en el primer tràmit parlamentari del projecte. Com estava previst, les esmenes globals han estat rebutjades per la gran majoria de la cambra catalana, ja que la futura llei té el suport del PSC, ERC i CiU. A més, ICV-EUiA ja havia anunciat que no donaria suport a les esmenes a la totalitat del PP i C's malgrat que també rebutgen parcialment el text del seu soci de govern Ernest Maragall. Les esmenes parcials dels ecosocialistes estan pendents de discutir, i també n'introduirà alguna CiU.

Durant el debat previ a la votació, Maragall ha fet una crida a la unitat per impulsar la llei. Ha assegurat que el text promou la cooperació entre l'escola pública i la concertada. "Cap visió s'ha d'imposar en aquesta llei. No ha de ser la llei del PSC, ni de CiU, ni d'ERC, ni de cap partit, sinó la llei de tots, ara i d'aquí a vint anys", ha clamat el conseller.

La llei també divideix la comunitat educativa. Els diversos sindicats no s'han posat d'acord a l'hora de mobilitzar-se contra el projecte legislatiu, de manera que es difícil que la vaga de mestres d'aquest dijous, la segona convocada en menys d'un any a Catalunya, tregui al carrer una majoria de professors i alumnes de la xarxa pública.

Coincidint en el temps amb l'inici de la tramitació parlamentària de la llei, els sindicats USTEC (el majoritari), CGT i ASPEPC, a més de diverses organitzacions estudiantils, han cridat a participar en una aturada general per rebutjar completament la norma que pretén dibuixar el nou model educatiu català.

El risc de desmantellament de l'educació pública i la suposada aposta per la privatització són dos dels arguments que esgrimeixen aquests sindicats per mobilitzar els docents.

Aquest mateix discurs va aconseguir el passat 14 de febrer que una gran majoria de professors anessin a la vaga, encara que llavors tots els sindicats donaven suport a la mobilització, i ara CCOO i UGT, a més de les associacions de pares d'alumnes, s'han desmarcat de l'estratègia de la USTEC.

CCOO i UGT han preferit fer una crida a tota la comunitat educativa a participar el diumenge 30 de novembre en una gran concentració davant del Parlament per mostrar el seu rebuig al projecte de llei.

El reforçament de la figura del director, reconegut com a autoritat pública, l'autonomia de centre, que permetrà desenvolupar projectes educatius singulars, i l'avaluació de direccions i docents són algunes de les credencials de la futura llei defensades pel conseller.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.