Societat

Més ajuda als pobles petits per arreglar barris

Els municipis petits que es beneficien de la llei de barris tindran una subvenció dels projectes que arribarà fins al 75% del departament de Política Territorial i Obres Públiques, que incrementarà en un 25% el finançament que aportava fins ara. La novetat va ser anunciada ahir pel conseller Joaquim Nadal en una compareixença al Parlament on va fer balanç de l'aplicació de la llei.

El primer objectiu del departament és poder arribar fins a la rehabilitació de cent barris amb la pròxima convocatòria d'ajuts. Fins ara s'han fet cinc convocatòries que han permès finançar 92 projectes de 77 municipis diferents. Les obres es financen a parts iguals pel departament i el municipi afectat.

Tot i que la llei ja preveu la possibilitat que la Generalitat financi les tres terceres parts del projecte, fins ara no s'havia arribat a aquest màxim. Ahir, però, el conseller va anunciar la necessitat d'incrementar l'ajuda als municipis més febles amb problemes per executar les inversions.

L'assoliment dels cent projectes suposarà, a la vegada, un fre en la concessió de noves ajudes. En aquest sentit, Nadal va explicar que no es duran a terme més projectes fins que la totalitat dels que s'estan executant s'acabin. Dels primers projectes que es van començar l'any 2004 només tres estan a punt d'acabar-se i els deu restants es troben en diverses fases.

La programació era que aquests primers tretze projectes s'haurien d'haver enllestit l'any passat. La llei preveu, però, una pròrroga de dos anys a la qual la majoria de municipis es van acollir, i ara les obres es troben a un 70% de la seva execució, segons Nadal.

El mapa de les ajudes als barris revela que la majoria de les ciutats afavorides en cinc convocatòries fetes fins ara són a l'àrea metropolitana de Barcelona, tot i que s'ha buscat un cert equilibri territorial.

L'anunci d'ampliar les ajudes va ser ben rebut pel grup de CiU, que, tot i això, ho va trobar insuficient. El diputat Josep Rull va recordar que la llei preveu més finançament per part del govern del que fins ara s'ha donat i va demanar que es financi amb caràcter retroactiu el 75 per cent del cost de tots els projectes aprovats fins ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El vi badaloní de Sant Jeroni

Badalona
GIRONA

El caos a Rodalies afecta veïns i visitants de la mostra floral

GIRONA
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Reforma integral del pàrquing a la Corxera, amb tarifes toves

SANT FELIU DE GUÍXOLS
MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

TERRASSA
LA CRÒNICA

‘Ace’ i partit al paternalisme tennístic

MEDI AMBIENT

Calella deixa en mans de la natura la recuperació de la sorra perduda a la platja de Garbí

CALELLA
GIRONA

L’Ajuntament es queixa de falta de recursos extra per executar els projectes dels fons Next Generation

girona
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona