Societat

El robatori de mòbils atia la sensació d’inseguretat

Seguretat

Quedar-se sense el telèfon mòbil per l’acció d’uns lladres victimitza la població i contribueix a augmentar la percepció d’inseguretat, tant com els assalts a domicilis. Així es desprèn dels resultats de l’enquesta de seguretat pública de Catalunya relatius al 2007 fets públics ahir pel conseller d’Interior, Joan Saura. “El robatori de mòbils apareix com una preocupació realment important”, va destacar Saura.

L’índex de victimització (que indica el percentatge d’enquestats que asseguren haver estat víctimes d’un delicte encara que no l’hagin denunciat) de l’any 2007 se situa per sobre de l’1,5%, tant en els robatoris de mòbils com en els assalts a domicilis. En canvi, és inferior en les accions contra els petits negocis.

Pel que fa als resultats globals, l’índex de victimització millora i disminueix lleugerament –un 0,7%– en relació amb el 2006. No passa el mateix amb l’estadística policial, ja que els casos denunciats es van incrementar un 3,3%. L’any passat, els cossos policials van investigar 437.126 denúncies, de les quals 230.630 van correspondre a delictes penals i 206.490 a faltes penals.

En opinió del conseller, aquestes dades dibuixen un panorama “d’estabilitat” que, no obstant, es podria veure amenaçat. Concretament, Saura va reconèixer que “es preveu un lleuger increment de la delinqüència a causa de la crisi econòmica”.

Al 2007, però, els delictes més greus –com assassinats o abusos sexuals– van disminuir; mentre van continuar augmentant les denúncies per furts. També van créixer els robatoris amb força a l’interior de vehicle, bàsicament del GPS.

Seguretat personal
Les accions contra la seguretat personal són les que generen més victimització, segons la mostra aleatòria de 14.107 residents a Catalunya entrevistada. Més d’un 10% dels enquestats asseguren haver estat víctimes d’una agressió, amenaça, atracament, estrebada, robatori de la bossa o del telèfon mòbil, durant l’any passat.

Mentre la victimització en aquest àmbit augmenta, la relativa als fets delictius contra els vehicles baixa després del fort increment del 2006, quan es van disparar les sostraccions de navegadors GPS. També es redueix la percepció d’inseguretat en relació amb els assalts a domicilis. Sembla, doncs, superada l’onada de robatoris de fa dos anys.
Per territoris, Barcelona supera la mitjana catalana (19,1%) i té el percentatge més alt de victimització (20,5%), tot i que és el més baix dels últims deu anys. A l’altre extrem hi ha el Pirineu occidental (9,4%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.