Societat

Fecsa ajorna la retirada del transformador de Maragall

Energia

Tretze mesos després de l’incident que va deixar sense llum 323.337 famílies i empreses de Barcelona, el passeig Maragall continua recordant l’apagada en forma d’un gran transformador que ocupa part de la calçada. L’equip instal·lat per Fecsa Endesa per substituir provisionalment el material destruït en l’incendi del 23 de juliol del 2007 s’havia d’haver desmuntat a principis d’estiu, però l’operació ha sigut ajornada sine die.Un portaveu oficial de la companyia elèctrica de distribució ha explicat a l’AVUI que “no hi ha data per desmuntar el transformador i no n’hi haurà fins a no tenir la certesa que les noves instal·lacions de Red Eléctrica de España [REE] al passeig Maragall donen total garantia de subministrament”.

REE va donar per finalitzada l’última fase de la reconstrucció de les infraestructures de transport de la subestació elèctrica de Maragall el 8 de juliol i, segons va confirmar ahir, “l’actuació s’ha donat per acabada i en aquests moments no hi ha cap treball pendent”. L’empresa de distribució, per tant, considera “incomprensibles” la decisió de Fecsa Endesa de mantenir instal·lat el transformador provisional i les sospites sobre la seguretat de les obres realitzades a la subestació del passeig Maragall.

Sense confirmació oficial
La companyia Fecsa Endesa, per contra, considera que la nota de premsa publicada el 8 de juliol no és suficient per tenir total garantia que REE ha completat tots els treballs de millora i que, per tant, no es reproduiran els problemes en la línia de transport d’electricitat en alta tensió.

Les crítiques de Fecsa Endesa destaquen, en aquest apartat, els suposats incompliments dels terminis anunciats inicialment per REE per posar en marxa el nou transformador de la subestació de Maragall i de les seves línies de connexió.
Fecsa Endesa va indicar ahir que ha comunicat a l’Ajuntament la seva decisió d’ajornar la retirada del transformador del passeig Maragall mentre no rebi garanties totals del subministrament de REE.

L’Ajuntament vol l’acord
L’Ajuntament ha demanat en diverses ocasions la retirada del transformador provisional i va tornar a fer el requeriment a Fecsa a mitjans del mes de juliol, després que REE confirmés l’acabament dels seus treballs.

Un portaveu oficial de l’Ajuntament va indicar ahir a la tarda que, després de les últimes consultes amb les dues empreses implicades, s’ha arribat a un acord per a “la retirada del transformador a mitjans del mes de setembre”.

La postura conciliadora de l’Ajuntament no treu que les relacions entre Fecsa Endesa i REE continuïn sent tenses com a conseqüència de l’apagada del 2007. Així va quedar en evidència, per exemple, quan el govern va fer pública la proposta de sancions per l’apagada, amb multes d’11 milions d’euros per a REE i 10 milions per a Fecsa Endesa. Les dues empreses van presentar al·legacions a l’expedient sancionador de la Generalitat i ara estan a l’espera de la confirmació de la resolució final.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.