societat
Bonet diu que la fórmula de compra de Casa Orsola es pot repetir
La tinenta d’alcaldia creu, però, que haurien de donar-se certes condicions
Laia Bonet, alerta els grups de l’oposició que “renunciar a modificar el 30%, és renunciar al 30%”
La compra de la Casa Orsola per part de l’Ajuntament i una entitat del tercer sector, Hàbitat 3, anunciada la setmana passada, continua a la plana d’actualitat. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Mobilitat i Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha recordat que la fórmula de compra de Casa Orsola és “interessant de cara al futur” però ha puntualitzat que s’han de donar “moltes condicions” perquè es pugui tornar a fer efectiva. En declaracions a La2 i Ràdio 4, ha explicat que en aquest cas hi havia vulnerabilitat -pel fet del risc de desnonament-, pisos buits, una propietat única i un preu de venda per sota del mercat. Ha recordat també que la compra s’ha fet amb una entitat del tercer sector i ha defensat que l’Ajuntament no assumirà els 9 milions d’euros, sinó 4,8.
Bonet no ha volgut entrar en el perquè l’Ajuntament no va comprar Casa Orsola el 2021, però sí ha dit que les circumstàncies “eren diferents” a les d’ara. I és que ha defensat que ara existia aquesta vulnerabilitat: “Perdre l’habitatge avui a Barcelona en la situació global que hi ha és estar en situació de vulnerabilitat”. Ha afegit que també hi havia pisos buits quan ha dit que el 2021 no era així, un propietari únic disposat a vendre i a fer-ho per sota del preu de mercat. “Hem comprat un 30% per sota del preu de mercat”, ha manifestat. A més, ha defensat que ara el consistori es gastarà 4,8 milions en aquesta operació i que el 2021 el preu en l’operació de tanteig i retracte era de 6 milions. En aquest sentit, ha valorat positivament el fet d’haver-se avançat a aquest escenari i poder establir un preu per sota del mercat, cosa que ha afirmat no es pot fer amb l’opció de tempteig i retracte.
Ha dit també que des del 2015 l’Ajuntament de Barcelona ha comprat uns 1.500 habitatges i ha invertit 223 milions d’euros.
Defensa la reserva del 30% però reformulada
D’altra banda, Bonet ha defensat la reserva del 30% a habitatge públic però amb una reforma que la faci efectiva. I és que la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme ha insistit que des de l’entrada en vigor de la mesura, el 2018, el ritme de construcció privada “ha caigut en picat”. Per això, ha dit que la reserva és necessària però fent que els promotors “s’impliquin” en la promoció d’habitatge protegit.
En aquest sentit, ha explicat que un cop superat el debat dels pressupostos començaran converses amb els grups sobre la proposta de reforma d’aquesta mesura que tenen sobre la taula. “Tenim una molt bona proposta”, ha manifestat.
Per últim, i com ja va fer l’alcalde Jaume Collboni aquest dimarts, ha defensat la necessitat d’equiparar el lloguer de temporada i l’habitual a través d’una modificació de la llei d’arrendaments urbans al Congrés.