Es desvela la prehistòria de la sida
Ciència
No és gens habitual que els metges puguin resseguir la història d'una epidèmia fins a descobrir com i quan es van produir els primers casos. En el cas de la sida, una de les malalties més mortíferes en la història moderna, els experts estan cada vegada més a prop d'aconseguir-ho.
L'últim episodi d'aquest complicat exercici de prehistòria de la sida s'escriu avui mateix amb la publicació a la revista Nature d'un estudi que permet situar l'aparició dels primers casos d'aquesta infecció entre els anys 1884 i 1924, unes dècades abans del que es considerava fins ara. Com ja indicaven els estudis anteriors, els primers casos de sida s'haurien registrat en l'àrea de les actuals República Democràtica del Congo, República del Congo i Camerun.
Els primers casos es podrien haver registrat a Kinsasa (l'antiga Leopolville) per la distribució de carn de ximpanzés capturats a les selves de Camerun i l'actual República del Congo. Cal recordar que el ximpanzé és portador d'un virus a partir del qual hauria evolucionat el virus de la sida (VIH). Durant alguns anys les persones infectades no presentaven símptomes ni transmetien la malaltia, però amb la creació de grans nuclis urbans colonials i la proliferació de pràctiques de risc (en especial la prostitució) el virus va començar una carrera exponencial.
La primera comunicació mèdica de la malaltia que més tard s'anomenaria sida està datada el 5 de juny del 1981 i corresponia a un grup de cinc pacients de Los Angeles (Estats Units). El 6 de març del 1982 els metges i investigadors catalans Vilaseca, Arnau, Bacardi, Mieras i Serrano van publicar a la revista The Lancet el primer cas d'un pacient afectat a Catalunya per aquesta malaltia. L'estiu del 1982 els especialistes van començar a utilitzar la denominació de síndrome d'immunodeficiència adquirida per referir-se a la malaltia. Fent marxa enrere, els investigadors han descobert els últims anys una llarga llista de precedents d'aquesta epidèmia i n'havien situat l'origen en la dècada de 1930. La mostra de sang més antiga que es conserva amb indicis del virus de la sida és del 1959 i es conservava en un hospital de l'actual Kinshasa.
Comparacions
Aquesta setmana l'equip dirigit pel doctor Michael Worobey, de la Universitat d'Arizona (EUA), dóna a conèixer els resultats d'unes anàlisis fetes en una biòpsia de nodes limfàtics en un hospital de Kinshasa. Les tècniques utilitzades per aquest equip han permès comparar les seqüències genètiques d'aquest virus amb les conegudes fins ara. D'aquesta manera, sense necessitat de tenir arxius reals dels pacients d'anys anteriors, els experts detallen l'arbre genealògic de les diferents soques del virus de la sida i en situen l'origen en una data encara per concretar entre els anys 1884 i 1924. La recerca històrica continua oberta.