societat
Signat el Pacte pels Drets de les Persones amb Discapacitat
Després que es presentés al març i s’aprovés l’1 d’abril passat, el president de la Generalitat, Salvador Illa, i la presidenta del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi), Mercè Batlle, han signat aquesta tarda el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat.
Illa ha assenyalat que el pacte beneficia un conjunt important de ciutadans que tenen “els mateixos drets” i respecte els quals les institucions públiques tenen “les mateixes obligacions”. Segons recull l’ACN, el president de la Generalitat ha detallat que es desplegarà allò acordat però no “de forma màgica ni automàtica” sinó de forma “ordenada, gradual i consensuada”. Al seu torn, Batlle ha dit que la signatura marca un moment “històric” que ha de suposar un punt d’inflexió cap a una societat “més inclusiva i justa”.
La signatura s’ha celebrat dues setmanes després que l’executiu aprovés l’1 d’abril passat el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, un acord fruit d’un llarg procés de participació, debat i consens que ha implicat, a més del govern, els ens locals, grups parlamentaris, entitats socials, persones expertes, sindicats i patronals. De fet, Illa reconegut a l’expresident Quim Torra, present a l’acte, la “paternitat” del primer pas per caminar cap al Pacte, que després va continuar amb Pere Aragonès. “Avui ens toca a nosaltres concloure”, ha dit. Illa ha fet valdre la capacitat dels diversos agents i governs implicats per “posar-se d’acord” i ha apuntat que és partidari de desplegar els acords de forma progressiva.
Al seu torn, la consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo, ha apuntat que la signatura del pacte “només és el punt de partida”. “Ara cal aterrar tota la política de suport que dona compliment a aquests drets per fer un gran salt cap endavant”, ha apuntat tot esperant que també serveixi per “canviar la mirada”. En aquest sentit, espera que aquest pas ajudi també a reconèixer el talent de les persones amb discapacitat com un “actiu” i no una “vulnerabilitat”.
Per la seva banda, la presidenta del Cocarmi, Mercè Batlle, també ha fet referència a tots aquests anys de feina i ha admès que la signatura arriba després de molt temps de “diàleg, perseverança i reivindicació”. Batlle ha assegurat que és “una oportunitat real del canvi” fruit, sobretot, de la “implicació i constància” de les persones amb discapacitat. Segons ella, la fita no és una meta en si mateixa sinó “l’inici d’un camí compartit que reclama acció, compromís i resultats concrets”. “La feina tot just comença, hem de donar cos al pacte, fer-ne un instrument útil i viu i passar del compromís a l’acció”, ha afirmat. Així, ha reclamat polítiques “valentes” i apostar per una educació inclusiva “real”, condicions per a la vida independent i autònoma amb els suports adequats, accés a un habitatge assequible i oportunitats laborals “efectives i de qualitat”.