societat
Protegiran quinze varietats de vinya “úniques al món”
L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, la UdG i la Fundació Remença XXI acorden que treballaran per conservar aquestes variants
El consistori llogarà una finca d’una hectàrea, on es plantaran els ceps
L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, la Universitat de Girona (UdG) i la Fundació Remença XXI, entitat privada que representa la pagesia tradicional i familiar de Calonge, s’han reunit recentment per refermar la seva voluntat de col·laboració quant al projecte de consolidació i conservació de les quinze varietats de vinya “úniques al món” descobertes al municipi, segons destaca el consistori.
Durant la trobada, els pagesos locals van fer palès el seu desig de conservar aquestes varietats, que tenen detectades i geolocalitzades a les seves finques, i van exposar a l’Ajuntament i la UdG diverses opcions a seguir, segons un ordre de prioritats. En primer lloc, consideren que el més urgent és protegir les varietats úniques amb menys individus –n’hi ha algunes de les quals només se’n conserven un o dos peus. Amb els recursos de laboratori de la UdG, caldrà abordar-ne la conservació i la possible reproducció. En segona instància, serà el torn de conèixer-les amb més profunditat i saber-ne característiques com, per exemple, quin tipus de raïm fan, quins gustos tenen, o si s’adapten al canvi climàtic, ja que es tracta de varietats de les quals pràcticament no n’hi ha cap mena de bibliografia, informa el consistori calongí.
En la trobada hi han participat l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler; el rector de la UdG, Quim Salvi; la vicerectora de Territori i Compromís Social, Sílvia Llach; i Lluís Molla, Montse Molla i Ramon Fina, membres de la Fundació Remença XXI. Tots van arribar a un principi d’acord que es materialitzarà pròximament.
Paral·lelament i per tal de fer-ho possible, l’Ajuntament està tramitant el lloguer d’una parcel·la de vinya d’aproximadament 12.000 metres quadrats en la qual la Fundació Remença XXI i la UdG podran plantar i estudiar el desenvolupament d’aquestes varietats, amb un treball conjunt entre l’experiència de la pagesia, la saviesa popular i les eines avantguardistes del món acadèmic.
L’estudi de la URV
El 2024, l’Àrea de Biologia de la Vinya del grup de recerca TECNENOL de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona va catalogar quinze noves varietats entre els ceps de les vinyes de Calonge i Sant Antoni, set de les quals havien estat detectades prèviament per investigadors de la Universitat de La Rioja. Aquestes varietats, desconegudes fins aleshores, enriqueixen els catàlegs de biodiversitat vitivinícola amb cinc varietats vitícoles, nou més fruit del mestissatge amb varietats d’altres espècies del gènere Vitis i una de totalment salvatge. Segons l’equip investigador liderat per Francesca Fort, la transmissió de costums i maneres de fer de pares a fills durant generacions va fer que en les plantacions de Calonge s’hi trobi “un paradís de biodiversitat” pel que fa a les varietats de vinya, que els experts consideren “una autèntica Arca de Noè de la viticultura catalana”. L’anàlisi genètica va detectar cinquanta-dues varietats diferents, de les quals quinze no estaven identificades. Es tracta de varietats no catalogades a cap de les bases de dades a les quals té accés la comunitat científica.
El centre del vi
Mentrestant, el nou Centre d’Interpretació del Vi de Calonge ja comença a ser una realitat. Ubicat al recentment estrenat Centre Cultural Colònica, a l’antiga escola de les Germanes Carmelites del carrer Major, ja compta amb l’exposició permanent sobre el vi de Calonge. A més, durant el darrer tram d’aquest 2025 s’hi instal·larà una sala immersiva amb projeccions.
La següent fase de les obres, a la part alta del mateix edifici, inclourà la creació d’una sala de conferències, una aula amb showcooking i quatre sales polivalents per a formació. També s’està contemplant instal·lar-hi un possible espai de coworking.
Tot plegat farà que l’equipament sigui un puntal per a la difusió i promoció del vi de Calonge i, especialment, de les varietats locals úniques al món.