Societat

societat

L’Ajuntament de Girona diu als centres privats que poden demanar una taxa de residus per generació real

L’Ajuntament de Girona ha respost als centres privats que han denunciat un increment de la taxa d’escombraries de fins al 300% que poden demanar que la tarifa sigui segons la generació real de residus a través d’una instància. El consistori ha explicat que l’ordenança ja incloïa aquesta possibilitat i que s’ha posat en contacte amb les acadèmies per informar-los sobre la qüestió, a més d’obrir una instància específica a l’apartat de tràmits del web municipal perquè les activitats econòmiques puguin sol·licitar que se’ls apliqui la tarifa segons la generació real de residus.

Diverses escoles d’art, música, dansa, idiomes, reforç escolar i robòtica de Girona van denunciar dimecres que la taxa d’escombraries sels ha disparat fins a xifres que consideren “inadmissibles i totalment injustes”. En alguns casos, la pujada ha estat de més del 300%. Centres que fins fa poc pagaven al voltant de 600 euros anuals ara han de fer front a rebuts de fins a 2.331 euros. Criticaven que se’ls hagi posat en la mateixa categoria que supermercats, floristeries i altres comerços que produeixen restes d’orgànica, sense tenir en compte la seva funció social i educatiu i el seu escàs impacte en la generació de residus.

Des de l’Ajuntament s’ha aclarit que l’ordenança ja inclou la possibilitat d’aplicar la tarifa sobre la generació real de residus i que, de fet, treballa perquè l’any que ve ja s’apliqui directament a tots els establiments la taxa segons el volum màxim diari (VMD). “Ja tindrem tots els comerços amb el nou sistema de porta a porta comercial i ja tindrem les dades reals de generació per cada activitat”, assenyalen. Per aquest 2025, però, de moment s’aplica “una quantitat fixa determinada en funció de la naturalesa de l’activitat i de la superfície de l’immoble, d’acord amb les fraccions de residus que generen”, s’explica des del consistori, que subratlla que “s’ha mantingut el criteri d’altres anys de classificar les activitats per tipus i superfície, però enguany s’han revisat ambdues categories per solucionar els desajustos que hi havia”. En concret, les activitats s’han distribuït en 5 grups de generadors de residus segons els tipus de fracció que més generen i s’han subdividit per diferents trams segons els metres quadrats de superfície del local de l’activitat. En total, hi ha 40 imports diferents. “Aquesta revisió s’ha dut a terme pel canvi de la normativa europea que exigeix imputar el 100% del cost del servei a les persones usuàries”, remarca l’equip de govern, que insisteix en què “tot i això, s’ha mantingut aplicar la tarifa segons la generació real de residus resultant d’una inspecció d’ofici o a instància de l’interessat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.