Societat

Swiss: no al català, sí al japonès

La companyia aèria Swiss torna a ser protagonista d'una polèmica lingüística. Quan acaba de respondre a la Generalitat que ha eliminat l'ús del català en els vols de Barcelona a Zuric per "evitar molèsties als usuaris" per la contaminació acústica que comporta la utilització de diverses llengües per megafonia, un lector de l'AVUI.cat ha descobert que en alguns vols el nombre de llengües emprat és molt superior a tres.

La gravació d'aquest passatger, que es pot escoltar en aquesta mateixa pàgina, demostra que el 23 de febrer la companyia va utilitzar cinc idiomes: els missatges enregistrats es van emetre en anglès, alemany i castellà –que són les llengües seleccionades oficialment, segons els portaveus de l'empresa–, però també en francès i en japonès. "Això ja és una burla", es queixa el lector, membre del col·lectiu Amics de la Cultura Catalana, de Zuric. 

En declaracions a l'AVUI.cat, el portaveu de Swiss, Jean-Claude Donzel, va assegurar al desembre que no s'havia eliminat el català dels vols per cap animadversió per aquesta llengua, sinó per limitar el nombre d'idiomes, ja que havien rebut "moltes queixes" per l'excés de soroll. Pel que fa al francès, Donzel va assegurar que només s'utilitzava en els vols amb destinació a ciutats suïsses francòfones, com ara Ginebra. Recentment, l'empresa ha respost el mateix oficialment a la secretaria de Política Lingüística de la Generalitat, que insisteix a demanar a la firma que rectifiqui i que ha demanat el seu suport al ministeri d'Afers Exteriors.

Malgrat tots aquests arguments, el francès i també el japonès es van utilitzar, almenys, en el vol que el dilluns 23 de febrer va sortir de Barcelona cap a Zuric –on es parla alemany– a dos quarts i cinc minuts de deu del matí.

La Swiss és enmig de la polèmica des que, la tardor passada, va eliminar el català dels seus vols poc després de la carta de queixa d'un afiliat barceloní del partit de Rosa Díez, Unión, Progreso y Democracia (UPyD). La companyia sempre ha negat que la seva decisió estigui relacionada únicament amb aquesta protesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Investigadors de l’Hospital de Sant Pau descobreixen un nou gen que causa ELA

Barcelona
estatS UNITS

Desenes de milers d’evacuats per incendis al nord de Califòrnia

BARCELONA
MEDI AMBIENT

Crida ciutadana a inventariar la biodiversitat del litoral metropolità

Barcelona

Gairebé 6,3 milions en infraestructures vinculades al cicle de l’aigua a Amer

AMER

CATSA invertirà a Girona més de 300.000 euros per millorar la xarxa d’aigua

girona
llengua

Només el 3% de les escoles de les Illes s’adhereixen al pla per reduir català

barcelona

El govern dona la raó a Susqueda en el contenciós amb Osor pel Santuari del Coll

SUSQUEDA
canvi climàtic

‘Beryl’ arriba a Gran Caiman després d’afeblir-se a la categoria 3

barcelona

Ingressos zero en la prova pilot per evitar la llarga estada psiquiàtrica

Santa Coloma de Gramenet