Societat

Prenafeta i Alavedra presentaran factures per justificar la legalitat de les comissions

Les defenses dels imputats pel cas Pretòria demanen la llibertat condicional a Garzón. Muñoz i Dobarco al·leguen desconeixement de les acusacions a causa del secret del sumari i recorden que ja han dimitit dels seus càrrecs

Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, en presó preventiva ordenada pel jutge Baltasar Garzón per la seva presumpta implicació en el cas Pretòria sobre corrupció urbanística, aportaran còpies de factures per justificar la legalitat de la seva actuació en el cobrament de comissions.

Fonts judicials han indicat que la defensa dels dos imputats ha demanat a l'Audiència Nacional còpies de les factures incautades per la Guàrdia Civil que corresponen al cobrament de comissions en diverses operacions urbanístiques en què han intervingut com a intermediaris. Segons aquestes fonts, la defensa incorporarà aquests rebuts al recurs que ha presentat davant l'Audiència Nacional per requerir la llibertat provisional d'Alavedra i Prenafeta.

Baltasar Garzón va dictar ordre de presó contra els principals imputats en el cas el passat 30 d'octubre per associació il·lícita, blanqueig de diners i tràfic d'influències. El jutge de l'Audiència Nacional manté que Alavedra i Prenafeta "despleguen en el grup una activitat esgotadora per aconseguir voluntats en l'àmbit polític i públic a favor dels seus clients o empreses vinculades a ells i rebent les quantitats corresponents". La defensa al·lega que el cobrament de comissions no és un fet delictiu i és conseqüència de la seva activitat d'intermediació en operacions de compravenda. Per tant, és una pràctica "congruent" amb les regles del mercat immobiliari, de forma similar a com actuen els agents de la propietat immobiliària (API).

El gabinet de l'advocat Joan Córdoba recorda que el mateix Garzón admet que les comissions cobrades per Alavedra i Prenafeta corresponien a la seva "tasca d'intermediació" en projectes urbanístics. La defensa afirma també que no hi ha risc de fuga dels imputats, atès el seu arrelament social, com destaca la resolució del mateix jutge, i tampoc hi ha risc de destrucció de proves.

Les defenses de l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz i de l'exregidor d'Urbanisme Manuel Dobarco, en canvi, no qüestionen els indicis incriminatoris utilitzats per Garzón amb l'argument que el secret del sumari no els permet determinar quines són les acusacions que pesen sobre els detinguts. Per això demanen la llibertat provisional amb l'argument que no hi ha possibilitat que destrueixin proves o influeixin en testimonis ni que puguin reincidir en els delictes de què se'ls acusa. Els advocats defensors recorden que la documentació urbanística que afecta el cas és a mans del jutge i que els seus clients han renunciat als càrrecs públics que exercien, raó per la qual no tenen possibilitat de continuar cometent presumptes accions il·legals.

El conseller delegat de l'empresa de neteja Limasa Mediterránea, Manuel Carrillo, que també està imputat per suborn, ha recorregut directament en apel·lació, segons el seu advocat, Javier Espiga, que pensa qüestionar la competència de Garzón per instruir la investigació en el cas del seu client.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.