Societat

L'Audiència de Barcelona obliga a reobrir una investigació per racisme en un fòrum d'internet

El jutjat de primera instància i instrucció número 7 de Cerdanyola haurà de reprendre el cas del web xenòfob Europans.org. El tribunal dóna la raó a la fiscalia, ja que considera que hi ha "indicis suficients" de delicte

La fiscalia s'ha sortit amb la seva i ha aconseguit que l'Audiència de Barcelona obligui el jutjat de primera instància i instrucció número 7 de Cerdanyola a reobrir la investigació sobre el fòrum racista europans.org.

L'Audiència s'ha decantat a favor de la fiscalia i, en última instància, ha decidit que s'han de continuar les actuacions contra les opinions racistes i xenòfobes que s'hi difonen en aquesta web.

El jutjat número 7 de Cerdanyola havia arxivat el cas perquè considerava que les opinions difoses en aquest fòrum han de ser "respectades en una societat democràtica" i que les empara el principi de llibertat d'expressió. A més a més, aquest jutjat entenia que les persones que mostren les seves opinions allí no són identificables, ateses les condicions tècniques del fòrum.

Tanmateix, l'Audiència confirma el criteri que mantenia la fiscalia. En primer lloc, considera que hi ha persones identificades i identificables en el fòrum, cosa que permetria procedir amb l'aplicació de la llei. Sobre les afirmacions que s'hi poden llegir, l'Audiència i la fiscalia també coincideixen que hi ha "indicis suficients" per estudiar si s'ha perpetrat algun delicte en aquesta pàgina web.

Segons un comunicat difós per la fiscalia superior de Catalunya, en aquest fòrum d'internet s'hi poden llegir afirmacions "lesives contra els drets humans". Allí s'hi troben habitualment persones d'ideologia "nacionalsocialista" que es dediquen a difondre la "doctrina de l'odi" i a demanar la instauració dels règims que, per exemple, perseguien la població jueva.

Com a exemple, la interlocutòria de l'Audiència esmenta frases com la següent: "Tu mira a la cabeza de un negro subsahariano, ¿qué ves? Si es como la de un mono, su forma". O també aquesta: "Putos negros, que se vuelvan todos a África y nos dejen en paz aquí en Europa, con nuestras costumbres buenas no salvajes como las suyas".

Confirmada la possibilitat d'un delicte penal en aquest fòrum, el jutjat número 7 de Cerdanyola del Vallés haurà de desarxivar la causa per continuar-la instruint.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.